Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Leegstand? Pauzelandschap!

De aandacht voor al dan niet tijdelijke invulling van lege terreinen en gebouwen groeit. De provincie Overijssel ontwikkelde het Platform Pauzelandschappen, samen met het KennisInstituut Stedelijke Samenleving (KISS), hogeschool Saxion en Platform Initiatieven Tijdelijkheid (PIT).

20 juni 2014

Op www.pauzelandschappen.nl wisselen gemeenten en maatschappelijke organisaties in Overijssel sinds deze week kennis uit over het (tijdelijk) herbestemmen van braakliggende terreinen en lege gebouwen in de provincie. Doel is om de site en het achterliggende kennisplatform landelijk uit te rollen.

De aandacht voor al dan niet tijdelijke invulling van lege terreinen en gebouwen groeit. De provincie Overijssel ontwikkelde het Platform Pauzelandschappen, samen met het KennisInstituut Stedelijke Samenleving (KISS), hogeschool Saxion en Platform Initiatieven Tijdelijkheid (PIT). De kennisuitwisseling, doel van het platform, gebeurde aanvankelijk vooral via bijeenkomsten. Nu biedt de website een online podium waar gemeenten, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties, maar ook burgers en private partijen hun kennis kunnen delen en vergroten.

Ongebruikt
Pauzelandschappen.nl heeft twee functies, legt Ludwin Budde van PIT uit. Enerzijds fungeert het als een funda voor lege terreinen en gebouwen: eigenaren of initiatiefnemers kunnen er een perceel of pand aanmelden met basisgegevens over ligging, oppervlakte en de mogelijkheden die het biedt. Budde: ‘Maar daar kan van alles aan worden toegevoegd, tot gedetailleerde projectinformatie of de financiële uitwerking aan toe. Afhankelijk uiteraard van wat de men daarover kwijt wil.’ Budde verwacht dat het informatie snel zal toenemen. ‘Eigenaren en initiatiefnemers rekenen erop dat het uitwisselen en delen van informatie hen zal helpen om nog betere oplossingen te vinden.’

Gemeenten zijn volgens hem om die reden blij met het initiatief. Sinds het ontstaan van het platform wisselen gemeenten en andere organisaties kennis uit die voorheen binnen de eigen club bleef. ‘Iedereen wil iets met die lege gebouwen en ongebruikte stukken grond, maar zonder platform is het lastig om te horen waar anderen mee bezig zijn. De website biedt straks een belangrijke meerwaarde.’ Dat geldt ook voor hogeschool Saxion, die met onderzoek een bijdrage gaat leveren aan aanpakken van de leegstand. Volgens Budde is daar nog weinig aan gedaan en kunnen de studenten oorzaken en mogelijkheden van leegstand in kaart brengen.

Eigenbelang
Partijen die met pauzelandschappen aan de slag willen, moeten zich realiseren dat dergelijke projecten veel tijd kosten, waarschuwt Budde. ‘Geen enkele organisatie heeft hier veel ervaring mee, we zijn allemaal al doende aan het leren. Bovendien hebben organisaties allemaal hun eigen belangen. Het vraagt tijd en aandacht om aanknopingspunten te vinden voor gedeelde belangen. Het platform en de website helpen daarbij door informatie uit te wisselen. Ieder heeft vaak zijn eigen kijk op het vraagstuk van leegstand. Met informatie uit andere werkvelden, verbreed je je eigen inzicht. Daar kunnen projecten van profiteren.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie