Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezamenlijke ‘Flevolandse aanpak’ van criminaliteit

Flevoland gaat een steeds belangrijkere rol spelen in de criminaliteit. Commissaris van de Koning Leen Verbeek is daarom in overleg…

Flevoland gaat een steeds belangrijkere rol spelen in de criminaliteit. Commissaris van de Koning Leen Verbeek is daarom in overleg met burgemeesters om naast de lokale aanpak tot de door hem gewenste ‘Flevolandse aanpak’ te komen. Dat houdt in dat elke gemeente dezelfde aanpak hanteert. ‘Verplaatsen heeft dus geen zin’, aldus Verbeek afgelopen donderdag in zijn nieuwjaarstoespraak.

Weerstand bieden
Verbeek heeft analyses van criminaliteitsnetwerken besproken met justitie en burgemeesters in zijn provincie. ‘We maken ons zorgen over de manier waarop de criminele organisaties zich ontwikkelen. Het gaat bijvoorbeeld om infiltratie bij bedrijven of overheden en de pogingen daartoe. We krijgen nu steeds meer zich op hoe dat werkt en nemen dat serieus als overheid. Ik ga daar samen met de burgemeesters weerstand aan bieden’, zei hij na afloop van zijn toespraak tegen Omroep Flevoland.

Flevolandse norm
Een ‘Flevolandse norm’ moet het tij keren. Die norm houdt in dat er wordt samengewerkt tussen de verschillende gemeenten en de CvdK. ‘De manier van aanpak moet in alle gemeenten hetzelfde zijn. Als je ergens in de provincie gepakt wordt, hoef je het niet elders in de provincie weer te proberen, want we wisselen de informatie uit. Dat gaat u niet lukken. We gaan rode kaarten uitdelen.’ Ook in het informatie vergaren, het vervolgen en in prioritering en monitoring gaan gemeenten en de provincie samenwerken.

Burgemeesters steunen
Volgens Verbeek heeft hij met de burgemeesters van de Flevolandse gemeenten harde afspraken gemaakt over de gezamenlijke aanpak en is er een project gestart om die verder uit te werken. ‘Daar heeft iedereen volmondig mee ingestemd.’ Verder heeft Verbeek zijn steun aan de burgemeesters toegezegd. ‘We zien elders in Nederland dat het niet ondenkbaar is dat de aanpak tot spannende tijden kan leiden. Dan moeten we als overheden de burgemeesters goed steunen en vasthouden.’

Hulp bij woningbouw
Naast deze aanpak van criminaliteit is Flevoland ook bereid andere provincies te helpen met hun vastgelopen woningbouw wegens de stikstofproblematiek, liet Verbeek ook weten. Flevoland wil het tempo van woningbouw opvoeren in Almere, Lelystad, Zeewolde, Dronten en Noordoostpolder ‘als daar vraag naar is’ in het al zo ‘verstedelijkte westen’. In Flevoland is immers ruimte en de problemen rond stikstof zijn er minder groot dan in het westen. Bovendien is er in Flevoland, anders dan in andere provincies, geen maximum op de bouw van huizen.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans

Ik moet er niet aan denken om ooit in Flevoland te gaan wonen! Brrr!

Op 3 januari 2020, 20:10
Hans

Dat mocht ie willen, die Verbeek. Eerst zal de rechter toch moeten uitspreken dat ik bestraft wordt voor wat ik in Almere heb uitgevreten, voordat ik in Lelystad wordt geweerd (of andersom). De CvdK heeft helemaal geen rol op dit vlak en zal dat ook niet krijgen: bluf, dus.

Op 3 januari 2020, 20:24

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in