Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Woonbond wil weer een minister voor Wonen

Woonbond pleit voor een ministerie van Wonen. Onder BZK krijgt het onderwerp te weinig aandacht.

21 september 2012

De problemen op de woningmarkt rechtvaardigen een eigen ministerie of ten minste een bewindspersoon voor Wonen. Dat bepleit de Woonbond. Ondergebracht bij Binnenlandse Zaken heeft het beleidsonderdeel in de afgelopen kabinetsperiode onvoldoende aandacht gekregen.

VROM naar Binnenlandse Zaken

Het kabinet Rutte knipte twee jaar geleden het ministerie van VROM op en bracht volkshuisvesting onder bij Binnenlandse Zaken (BZK). Die beslissing moet door een nieuw kabinet worden teruggedraaid, meent directeur Ronald Paping van de Woonbond. Hij krijgt bijval van Hugo Priemus, emeritus hoogleraar volkshuisvesting van de TU Delft.

Minister met onvoldoende tijd

‘De crisis vraagt om een integrale hervorming van de woningmarkt. De bouw stokt, een nieuw huurbeleid is nodig, de hypotheekrenteaftrek, de wijkaanpak, een parlementaire enquête over de corporatiesector’, somt Paping op. ‘De problemen op het beleidsterrein Wonen zijn te groot voor een minister met onvoldoende tijd voor deze portefeuille.’

Megaministerie

Paping neemt het Spies en haar voorganger Donner niet kwalijk dat zij te weinig hebben gedaan aan de woningmarkt. ‘Zij hebben nu eenmaal te maken met het megaministerie BZK. Als er dan een affaire Vestia voorbijkomt, sneeuwen andere dingen al snel onder. Maar het is hard nodig dat iemand in het kabinet volop aandacht kan geven aan dit onderwerp. Want je ziet het ook terug in de Tweede Kamer; die voert te veel discussie op hoofdlijnen, terwijl er ontzettend veel moet gebeuren.’

Wonen raakt ruimtelijke ordening, fiscaliteit en inkomenspolitiek

De Woonbond ziet het liefst weer een ministerie voor Wonen ontstaan onder het nieuw kabinet. Maar een eigen bewindspersoon, desnoods een staatssecretaris, zou ook al helpen. In elk geval iemand met ‘power’, zegt Paping, die ook kan aanhaken bij andere ministeries. ‘Want wonen raakt ook ruimtelijke ordening, fiscaliteit en inkomenspolitiek.’

Hugo Priemus

Ook Priemus pleit voor een bewindspersoon Wonen. De minister van BZK verzuipt in een gedifferentieerde beleidsportefeuille, terwijl het hard nodig is dat iemand de problemen op het gebied van volkshuisvesting aanpakt, zegt hij. ‘Voor volgend jaar wordt een woningbouwproductie van 40.000 woningen verwacht: een nieuw laagterecord. De woningtekorten lopen op, de wachttijden in de sociale huursector nemen toe, bouwbedrijven gaan failliet en steeds meer bouwvakkers raken werkeloos. Dit alles is een blok aan het been van de nationale economie waarvan het herstel ernstig wordt belemmerd.’

Stelling van de Woonbond

Op de website van de Woonbond staat sinds vrijdag een stelling over de minister voor Wonen. Van de ruim honderd mensen die hun mening gaven, is 85 procent voor.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

D. van Arum / hoofd financien
IIk onderschrijf het voorstel van De Woonbond volledig, de argumenten hoeven we niet te herhalen die zijn meer dan duidelijk, laten we dit zeker doen en binnen 4 jaar na nu eigelijk de noodzakelijke hervormingen doorvoeren zeker wat betreft de aftopping van de hypotheekaftrek vanaf Eur. 300.000,= en Eur. 45.000,= als totaal gezinsinkomen, dit gekoppeld aan de grens van de huursubsidie.



We moeten dus naar een totale woontoeslag toe voor zowel koopwoningen als huurwoningen.



Succes nieuwe minister...
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Onzin. De aandacht voor de problemen op de woningmarkt staat en valt met de inhoud van het regeerprogramma, de kwaliteit van de minister van BZK en van ambtelijke initiatieven.

Kritikus / Geen Hagenees
Asjeblieft niet weer een Minister voor Wonen 9of Volkshuisvesting, nog erger). Inmiddels staat al 5% van de woningen permanent leeg. We hebben al jarenlang gebouwd voor leegstand.

Problemen bij woningcorporaties is zaak van Justitie

Hypotheekrenteaftrek is zaak van Financiën

Huurbeleid: idem
Advertentie