of 60715 LinkedIn

Wet geeft gemeenten macht tegen vakantieverhuur

Met strenge maatregelen en boetes wil minister Van Veldhoven de gemeenten meer instrumenten geven om de uitwassen van toeristische verhuur via internetplatforms als Airbnb aan te pakken. Ze stuurt deze week een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer.

Met strenge maatregelen en boetes wil minister Van Veldhoven de gemeenten meer instrumenten geven om de uitwassen van toeristische verhuur via internetplatforms als Airbnb aan te pakken. Ze stuurt deze week een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer.

Handhaving

Een aantal gemeenten stelt al eisen aan het onderverhuren van woningen aan toeristen. Maar in veel gevallen is handhaving moeilijk voor lokale overheden, omdat ze geen informatie krijgen over het aantal overnachtingen door de verhuurplatforms. Het wetsvoorstel geeft gemeenten de mogelijkheid om verhuurders te verplichten een registratienummer aan te vragen, dat de verhuurder vervolgens altijd moet vermelden op verhuurplatforms. Gemeenten krijgen zo iets meer zicht op de adressen en personen die aan toeristen verhuren.

 

Mogelijkheden

Straffen kan ook: een huurder van een sociale huurwoning die illegaal aan vakantieverhuur doet kan een boete van maximaal 83.000 euro krijgen. Bovendien willen rijk en gemeenten, samen met de verhuurplatforms, een gezamenlijk registratiesysteem voor aanbieders van vakantieverhuur. Minister Van Veldhoven wil in Europees verband onderzoeken welke mogelijkheden hebben om verhuurplatforms bindende maatregelen op te leggen.

 

Weren

De wethouders van de vier grote gemeenten vinden de het wetsvoorstel niet ver genoeg gaan. Zij hadden liever gezien dat verhuurplatforms overtreders zoals verhuurders zonder vergunning zelf weren. Maar die verantwoordelijkheid ligt nu nog steeds bij gemeenten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Kennelijk is er weer eens geen vooroverleg gepleegd met de VNG (verantwoordelijkheid bij gemeenten i.p.v. bij verhuurplatforms)?
Door Rood Hesje (variabel) op
@drs. E. Nabled,

Dat zijn dan vast Dirk-eilandjes: geschikt 365 overnachtingen door één persoon.
Door drs. E. Nabled op
@ Rood Hesje: die eilandjes zijn nog aanzienlijk populairder dan de grote steden.
Door Rood Hesje (variabel) op
@Dirk,
Dirk woont dus in elk geval niet in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht. Sterker nog: ik denk dat Dirk ergens op een eilandje hier hééééél ver vandaan woont. Alleen daar kan nog gedacht worden dat verhuurplatforms als Airbnb geen probleem hebben veroorzaakt. Er is ook een andere mogelijkheid, nl. een overlast-veroorzakende-alleen-maar-aan-zijn-eigen-portemonnee-denkende-Dirk.... Ik geef hem nog het voordeel van de twijfel en een kleine tip: google is op 'overlast Airbnb'
Door Dirk op
Waarom deze hetze. Volgens mij is AirBnb een mooi systeem waar veel inwoners een centje door bijverdienen. Ook verlicht het de druk op de woningmarkt op een aantal plekken.
De 'uitwassen' en de 'overlast' worden enorm overdreven.
Door drs. E. Nabled op
Het is slechts bedoeld om het hotelwezen te beschermen; die financieren dit dan ook.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners