of 63998 LinkedIn

Sluiting vakantieparken: mogelijk 160.000 daklozen

Maar liefst 160.000 mensen zouden dakloos kunnen worden als het nationale actieplan dat een einde moet maken aan de vele verloederde vakantieparken wordt uitgevoerd. Dat blijkt uit een berekening van ZKA Leisure Consultants.

Het nationale actieplan dat een einde moet maken aan de vele verloederde vakantieparken zou ertoe kunnen leiden dat 160.000 mensen dakloos worden. Dat blijkt uit een berekening van ZKA Leisure Consultants.

Niet vitaal

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het FD. Recron, brancheorganisatie van recreatiebedrijven, denkt zelfs dat het om veel meer dan 160.000 mensen gaat, laat voorzitter Cees Slager aan het dagblad weten. Jaarplaatscampings, zoals het beruchte Fort Oranje, zijn in de berekening niet meegenomen. Het onderzoek toont wel aan dat 34 procent van de campings en vakantieparken "niet vitaal" is. Volgens de definitie hiervan is er dan te weinig toekomstperspectief en te lage kwaliteit in de recreatiesector. Een adviseur van het bureau stelt in de krant dat bij vertaling naar een landelijk beeld 1500 parken in Nederland niet vitaal zijn.

 

160.000 bedden
De brancheorganisatie wijst twee oorzaken aan: nu ze voor een paar tientjes kunnen vliegen, vieren Nederlanders hun vakantie liever in het buitenland en ondernemers hebben zich niet snel genoeg aangepast. Zij investeren volgens Slager niet, omdat de marges zijn gedaald en banken niet meer willen financieren. De vakantieparken en campings zien vervolgens een nieuw verdienmodel in het huisvesten van arbeidsmigranten en mensen die lijden onder de groeiende woningnood. Volgens ZKA komt op 60 procent van deze niet-vitale campings en vakantieparken permanente of deeltijd-bewoning plaats. Dat zijn ongeveer 900 parken en 160.000 bedden.


Landelijke top

Sloop is volgens Slager onvermijdelijk. 'Je kunt de mensen wel wegjagen, maar waar gaan ze naartoe?' Handhaving betekent volgens het adviesbureau verplaatsing van het probleem naar buurgemeenten. Dit zal het nationale actieplan om de verloederde vakantieparken aan te pakken bemoeilijken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken organiseert eind deze maand een landelijke top over vakantieparken. Overheden en het bedrijfsleven praten daar over maatregelen in het kader van het actieplan. In het FD zegt het ministerie niet te weten of alle cijfers van ZKA wel stroken met de werkelijkheid. Het ministerie heeft een eigen, onafhankelijk onderzoek ingesteld.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Misschien kan Nederland nog iets leren van het Duitse systeem. Daar worden juist investeerders in tweede (renovatie)woningen (niet zijnde recreatiewoningen) fiscaal gecompenseerd. Het gevolg is dat er veel minder woningnood is.
Door petra (gemeenteambtenaar) op
Dat recreatieparken steeds meer bewoond worden is een feit. Dat een gemeente daaraan meewerkt ook. Ik heb zelf jaren met plezier op fort Oranje gestaan, en heb met eigen ogen gezien dat Roma's onder politiebegeleiding gedumpt werden op deze camping. Mensen die hun huis waren uitgezet omdat zij een wiet plantage hadden werden doorverwezen naar deze camping. Ook zorginstanties stuurden mensen door. De gemeente Zundert schreef al deze mensen, terwijl zij wist dat het een camping was en geen permanente bewoning was toegestaan, steeds weer in G.B.A. Allerlei probleemgevallen uit omliggende gemeentes, maar ook Rotterdam en Den Haag , werden doorverwezen naar die camping. Deze veranderde dus mede door de gemeente zelf van een recreatiepark in een opvangplek voor probleemgevallen en arbeidsmigranten. Dat nu alle misstanden op naam van de campingeigenaar worden geplaatst vind ik niet kloppen. Als er ook nadat mensen werden doorgestuurd controle en nazorg door instanties werden gedaan, dat kan men niet van die eigenaar verwachten, zou het daar nooit zo uit de hand zijn gelopen. Ik blijf het vreemd vinden dat een gemeente wel personen dan blijft inschrijven op dat adres, dat zal dan ook niet moeten kunnen.
Door diender (projectleider ) op
Veel recreatieparken zijn niet ingericht als woonwijk. De gehele infrastructuur is gericht op recreatie en niet als woonwijk. Om dit wel mogelijk te maken zal de eigenaar of Vve royale investering moeten doen om dit mogelijk te maken. Mijn ervaring is dat dit een bijna onmogelijke zaak is ivm met de diverse belangen.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
@ J. de Niet: Ook uw oplossing dat de overheid de volkshuisvesting terugpakt van de beleggers, projektontwikkelaars en aannemers, en zelf vaart zet achter 1 miljoen extra en voor het grote deel, kleine en betaalbare woningen is mij uit het hart gegrepen
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
@ J. de Niet: Ik vind uw vergelijking met criminelen die geen centjes kunnen verdienen erg grappig en niet eens onterecht
Door J. de Niet (fin. adv.) op
Dit neigt naar nepnieuws van lobbyclub ZKA. Je roept toch ook niet dat criminelen geen centjes meer kunnen verdienen als ze gedetineerd worden. De bedoeling van de recreatieparken was om te recreeren. Inderdaad heeft de markt en het handhavingstekort (wethouders vinden handhaving helemaal niet leuk want minder stemmen) ervoor gezorgd dat recreatieparken het toevluchtsoord werden van gescheiden mensen, kinderen die "eruit" gezet werden, tijdelijke huisvesting voor mensen die met nieuwbouw bezig waren, re-emigranten en aow-ers die hun huis verpatsten en in hun recreatiewoning gingen wonen. Later kwamen daar bij (ex)criminelen, dubieuze debiteuren, arbeidsmigranten, vluchtelingen en mensen die op wat voor manier dan ook hun huis kwijt geraakt werden. Dit draai je niet zomaar om. Ook de overheid niet want die heeft in feite maar weinig slagkracht. In de praktijk zie je een overheid maar zelden stevig handhaven (hoewel er duidelijke regels zijn in het ruimtelijke domein). Het sukkelt dus nog wel tientallen jaren door, vrees ik. Het nu vrijgeven is naar mijn mening ook geen optie omdat je geen nieuwe Fort Oranjes wilt. De beloftes dat alles goed gaat komen, heb ik vaak gehoord maar nooit werkelijkheid zien worden. Er is naar mijn mening maar 1 oplossing en dat is wanneer de overheid de volkshuisvesting terugpakt van de beleggers, projektontwikkelaars en aannemers, en nu zelf vaart zet achter 1 miljoen extra en voor het grote deel, kleine en betaalbare woningen.
Door Spijker (n.v.t.) op
Dit lijkt me nogal een fors aantal, gelet op het feit dat lang niet alle chaletjes voor permanente bewoning worden gebruikt.
Permanente bewoning toelaten in alle bungalowparken is geen oplossing; op een dergelijk recreatiepark wil een vakantieganger geen vakantie vieren. Het park wordt dan gewoon oneigenlijk gebruikt..
Door Guillot (adviseur) op
In de VS heb je trailer-parken, goedkope woningen voor arme mensen.
Wij hebben ze hier nu dus ook.
Op de parken wonen vaak mensen die verarmd zijn.
De markt werkt weer eens beter dan de overheid en geeft zo een oplossing.
Natuurlijk zijn er mensen die dit sub-standaard vinden. Maar het is een oplossing voor een deel van het volkshuisvestingsprobleem dat de regering als sinds 1945 probeert op te lossen.
De regering heeft het nog nooit tot een oplossing gebracht.
ik zou nooit voor de lol op zo'n vakantiepark gaan zitten, maar dat is mijn lol.
En als er 160.000 mensen zijn die weer behuizing moeten gaan zoeken op een markt die overspoelt wordt door ongenode gasten.
Dan zou ik zeggen laat gewoon maar, zoals het is.
Maar de politiek kan dit niet los laten en gaat zich hier mee bemoeien. Lenny Poppe-De Looff heeft het grote voorbeeld gezet.
Het resultaat zal zijn, een toename van het aantal daklozen.
Door p op
als je businessmodel niet werkt moet je gewoon stoppen
Door Daan op
Eens met Floor Drost!

Prachtig toch, dat je mensen kunt laten wonen op zo'n park. Zeker als er vanuit de eigenaar wordt verzekerd dat alles voldoet aan Bouwbesluit e.d..

En als er een probleem is met het bestemmingsplan (woonbestemming vs. recreatieve bestemming), dan lossen ze dat maar op.

Een beetje creatief denken kunnen ze toch wel bij de overheid?