Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Boxtel betreurt term 'goodwillpremie' schaliegas

Boxtel kreeg van Quadrilla een ‘goodwillpremie’ van 150.000 euro. Juristen kijken wat daarmee moet gebeuren, nu vergunning voor een proefboring is vernietigd.

03 november 2011

Het bedrijf dat in Boxtel een proefboring naar schaliegas wilde doen, gaf de gemeente een ‘goodwillpremie’ van 150.000 euro. Juristen onderzoeken wat daarmee moet gebeuren, nu de rechter de vergunning voor een proefboring heeft vernietigd.

Ongelukkige woordkeuze

Boxtel betreurt het dat de term ‘goodwillpremie’ in de huurovereenkomst met Cuadrilla Resources terecht is gekomen. Het is niets onwettigs, aldus gemeentewoordvoerder Bas Schel, maar wel een ongelukkige woordkeuze. ‘We snappen dat mensen daar een beetje raar tegenaan kijken.’

Compensatie

Maar feitelijk is er niet vreemd dat een bedrijf compensatie betaalt aan een gemeente waarin het zich wil vestigen, zegt Schel. Dat gebeurt vaker. Zo betaalde Rabobank Nederland aan Boxtel 800.000 euro om op hetzelfde bedrijventerrein een nieuw gebouw te mogen neerzetten.

Aan huurcontract gekoppeld

‘Het is een bedrijventerrein met een regionale functie, omdat we lokale bedrijvigheid en werkgelegenheid willen stimuleren’, verklaart Schel. Rabobank en Cuadrilla betaalden compensatie voor het feit dat zij niet uit de regio komen en ook nauwelijks werkgelegenheid opleveren. Die afspraak is aan het huurcontract gekoppeld. Daarbovenop betaalt Cuadrilla 54.000 euro voor inrichting van een groenzone en 25.000 euro als co-sponsor van het project Boxtel energieneutraal, voegt Schel er aan toe.

Ambities realiseren

Boxtel weet de kostbare bouwgrond dus gewoon goed te verkopen, aldus de woordvoerder. De gemeente gebruikt het geld voor het opknappen van een oud bedrijventerrein en voor het stimuleren van duurzaamheid. ‘We geven bedrijfsgrond uit voor de best mogelijk prijs en gebruiken het geld om onze ambities te realiseren.’

Juristen

Onduidelijk is wat er met het contract moet gebeuren nu de rechter een streep heeft gezet door de proefboring. Boxtel heeft al aangekondigd niet in hoger beroep te gaan tegen dat besluit en Cuadrilla meldt dat ook voor hen een beroep niet voor de hand ligt. Juristen van beide partijen onderzoeken nu hoe het verder moet met de schaliegasboringen en met het gesloten contract.

Ontbonden

Het zou kunnen dat de huurovereenkomst wordt ontbonden, zegt Schel, waarmee ook de goodwillpremie vervalt. Die is voor het grootste deel overigens nog niet betaald.

Voor wat hoort wat

Dat de ongelukkige term in het – Nederlandstalige - huurcontract terecht is gekomen is volgens hem te verklaren met het feit dat Cuadrilla een Engelstalig bedrijf is. Het voor wat hoort wat-principe dat erin doorklinkt is ook eigenlijk terecht, meent Schel. In ruil voor hun financiële verplichting aan Boxtel, zal de gemeente zich maximaal inspannen om de procedure voor de bestemmingsplanwijziging zorgvuldig te doorlopen, legt hij uit.

Consequentie

‘Of die inspanningsverplichting ook inhoudt dat de gemeente in hoger beroep zou moeten gaan en wat de consequentie is nu we dat niet doen, is onderdeel van het juridische onderzoek.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Big Spender / netto betaler
Toch een wat raar bericht als je een paar kopjes hoger leest dat ons land niet corrupt is en zo.

Hoe heet dit dan? En wie krijgt het echt: de burger, wat bestuurders, of gaat het op aan "interne" kosten.

En wisten de burgers vooraf dat dit speelde?
gerrie
Als iemand jou iets wil geven, hoef je het niet aan te nemen. Zo simpel is het. Er zal vast veel meer aan de hand zijn. Zoekt dit maar eens eerst uit.
Bas Schel / Woordvoerder gemeente Boxtel
Op de website van de gemeente Boxtel kan iedereen precies nalezen om welke bedragen het gaat en waarom de gemeente die kreeg. Dit staat op www.boxtel.nl/schaliegas onder Veel gestelde vragen.
Rob Gewissen
Smeerolie, of smeergeld?

Om een motor vlot te laten draaien is smeerolie onmisbaar, goed uitgevoerde (nadeel)compensatie kan je zien als smeerolie. Smeergeld vinden wij Nederlanders allen, politiek-correct als we zijn, not-done.

Goodwill-premie, het is 'zomaar' een woord. Zo zeggen de woorden op de site van Boxtel me ook niet zo veel. 'Wasted words', want het gaat in essentie om hetgeen 'gecommuniceerd' is tussen partijen: De strekking van hetgeen is afgesproken, waarbij het non-verbale weleens bepalend kan zijn geweest. Is er geen geld/goed 'afgeknepen' op oneigenlijke leest, en wordt het geld/goed gebruikt om het 'gaatje te dichten' wat door de schade-betaler is veroorzaakt?



Overigens kan ik in Afrikaanse landen ook maar slecht uitleggen waarom wij hier 'leges' betalen voor bv. een bouwvergunning, de reactie is vaak dat men dat daar leges als smeergeld opvat.
Advertentie