Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Privaat bouwtoezicht begin 2021

Na een forse vertraging kan de nieuwe manier van toezicht op de bouw op 1 januari 2021 ingaan. Dat hoopt minister Kajsa Ollongren (Wonen), nadat zij met de gemeenten in principe een akkoord heeft gesloten.

06 december 2018
financien---opgraving-prehistorisch-graf-tiel-medel--foto-jan-bouwhuis-.jpg

Na een forse vertraging kan de nieuwe manier van toezicht op de bouw op 1 januari 2021 ingaan. Dat hoopt minister Kajsa Ollongren (Wonen), nadat zij met de gemeenten in principe een akkoord heeft gesloten.

Vleugels
Het kabinet wil het toezicht op de nieuwbouw van huizen en andere gebouwen deels overdragen aan het bedrijfsleven zelf, 'onder de vleugels van de gemeenten', aldus Ollongren. Nu is het nog helemaal in handen van gemeenten. Door bouwtechnische bureaus, zogenoemde kwaliteitsborgers, moet het toezicht beter en goedkoper.

Bezwaren

Het plan stuitte echter op bezwaren van de Eerste Kamer, waardoor de invoering van de wet moest worden uitgesteld. Zo hadden ook regeringspartijen vragen over de rol van de gemeente als handhaver. Het bouwtoezicht is in het nieuws door onder meer instortende parkeergarages, problemen met gevelplaten en afbrekende balkons. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hoekstra / Ambtenaar
En weer wordt een liberaal geloofsartikel blind toegepast. Daar waar in de accountantswereld wordt gesproken over het falend toezicht omdat de controleur betaald wordt door de gecontroleerde gaan we vrolijk dat model in de bouw invoeren. Wie controle te duur vindt, moet het eens een tiental jaren zonder proberen. Kijken wat de kosten dan zijn. Schande.
doeterniettoe / -
Marktwerking, want dat heeft tot nu toe altijd geholpen!



/sarcasme

Het zou mooi zijn als de politiek als eerste werd geprivatiseerd, dat al die bedenkers van dit soort plannen zelf mogen ervaren wat de gevolgen zijn.
H. Wiersma / gepens.
Goede controle op de kwaliteit van bouwwerken is alleen mogelijk door een onafhankelijke instelling.
H. Wiersma / gepens.
Iets voor de Vereniging Eigen Huis om in dit gat te stappen?
henk
Dit als gevolg van de geweldige ervaringen met het liberaal gedachtengoed. Laat de VVD zichzelf privatiseren.
JanLangelaar / onderzoeker/adviseur gemeentefinancien
Opnieuw den voorbeeld waarbij de VNG zich voor het karrretje laat spannen. De VNG kan nooit namens de 350 gemeenten afspraken maken. Over democratische legitimatie gesproken. De gemeente wordt straks wel aangesproken als er weer eens iets mis gaat bij gebrekkige bouwconstructies.
Advertentie