of 62812 LinkedIn

OVV: acuut risico dak AZ-stadion

Het instorten van de overkapping van het stadion van AZ in Alkmaar is veroorzaakt door falende lasverbindingen. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) na een verkennend onderzoek.
Reageer

Het instorten van de overkapping van het stadion van AZ in Alkmaar is veroorzaakt door falende lasverbindingen. Ook zijn twee breuken en twee verdachte plekken aangetroffen in het deel van het dak dat nog intact is. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) na een verkennend onderzoek.

Acuut risico
De geconstateerde breuken en vermoedelijke scheuren kunnen leiden tot het bezwijken van delen van het resterende dak. Ze vormen daarmee een acuut risico. De OVV heeft een formele tussentijdse waarschuwing gegeven aan AZ en aan de gemeente Alkmaar. De voetbalclub moet de constructie controleren en eventueel maatregelen nemen. De gemeente als vergunningverlener moet dat controleren. De OVV zal naar verwachting volgende week besluiten of er een nader onderzoek komt naar het instorten van het stadiondak.


Plan van aanpak overleggen
De gemeente Alkmaar heeft vrijdag een spoedaanschrijving gestuurd aan AZ Vastgoed, de eigenaar van het AZ-stadion. Die moet een plan van aanpak overleggen waarin onder andere staat hoe het ingestorte dakdeel wordt gesloopt en hoe het herstel eruit gaat zien. Alles moet ter goedkeuring langs de gemeente die ook wekelijks geïnformeerd wil worden over de vorderingen van het plan van aanpak. Voldoet AZ Vastgoed niet aan de eisen, dan neemt de gemeente de regie over en verhaalt alle kosten.

Terrein niet toegankelijk

Op 10 augustus stortte een deel van de overkapping van de tribune in tijdens een storm. Niemand raakte gewond, doordat de tribune niet bezet was. Het terrein van het stadion is voorlopig niet toegankelijk en de club moet elders trainen en de wedstrijden spelen. AZ heeft advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV in de arm genomen om de instorting te onderzoeken. De eerste tussenrapportage wordt eind deze maand verwacht. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.