Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Grote verschillen in PFAS-aanpak provincies

Acht Nederlandse provincies hebben in totaal bijna 1.700 mogelijke bronlocaties voor PFAS ontdekt. Het is nog bij lange na niet volledig.

03 mei 2024
Arcadis

Noord-Brabant heeft 851 bronlocaties voor PFAS in beeld gebracht, de helft van alle locaties die tot nu toe voorlopig zijn vastgesteld. Alle provincies moeten voor het eind van dit jaar een lijst met locaties aanleveren. Zuid-Holland, Limburg en Overijssel hebben nog geen locaties naar buiten gebracht.

Ervaren Adviseurs Ruimtelijke Ordening

Publiek Netwerk in opdracht van Gemeente Gooise Meren
Ervaren Adviseurs Ruimtelijke Ordening

Senior Jurist

Provincie Gelderland
Senior Jurist

23 miljoen

Dat blijkt uit onderzoek van Pointer. Het doel van de cijfers is om beter in beeld te krijgen welke stukken grond vervuild zijn met stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu. Het rijk stelt tot 2030 jaarlijks 23 miljoen euro ter beschikking om de locaties met PFAS op te ruimen.

Verre van volledig

Het aantal PFAS-locaties in Noord-Brabant kan nog hoger uitvallen, want het is verre van volledig. Na Noord-Brabant volgen Gelderland (400), Utrecht (120) en Friesland (104). In die laatste provincie zijn volgens Pointer vooral brandweerkazernes bron van onderzoek, omdat FFAS veel voorkwam in het vroegere blusschuim.

Zeenevel

Ook de natuur zelf kan een rol spelen bij de verspreiding van PFAS. Nevel vanuit zee zorgt ervoor dat de grond in de kustgebieden in Noord-Holland beduidend meer PFAS bevat dan die verder landinwaarts. De kleine druppeltjes zeewater blijken hoge gehaltes PFAS te hebben.

Schiphol

Elke provincie hanteert haar eigen PFAS-criteria. Zo opereert Noord-Brabant daarin beduidend strikter dan Noord-Holland. Die laatste provincie neemt Schiphol niet mee, omdat daar geen drinkwatergebieden of woningen in de nabije omgeving liggen, terwijl uit onderzoek blijkt dat er rond Schiphol 118.000 ton PFAS-grond ligt opgeslagen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie