of 64231 LinkedIn

Nieuw wapen tegen eikenprocessierupsen

Een tiental gemeenten gebruikt inmiddels een nieuw wapen tegen de eikenprocessierups: de vlinderfilterkast. De rupsen kunnen niet uit te kasten, maar vijanden van de rups kunnen er wel in.

Een tiental gemeenten gebruikt inmiddels een nieuw wapen tegen de eikenprocessierups: de vlinderfilterkast. De rupsen kunnen niet uit te kasten, maar vijanden van de rups kunnen er wel in.

Vijanden

Ook de gemeente Rotterdam de vlinderfilterkasten onlangs in gebruik genomen. De speciale kasten worden opgehangen in en bij eikenbomen en om nesten van de rupsen gebouwd. Deze kunnen er niet uit, maar vijanden van de rups zoals sluitwespen, vleermuizen en verschillende soorten vogels kunnen er wel in op de rupsen op te eten.

 

Resultaat

De kasten zijn ontworpen door een gespecialiseerd bedrijf en worden al in tien andere gemeentes in het land gebruikt. In Rotterdam hangen ze in het Kralingse Bos, Zuiderpark en Het Park. De stevige kast heeft kleine gaatjes waardoor de nachtvlinders, die uit de eikenprocessierups ontpoppen, er niet uit kunnen. Vijanden zoals de sluipwesp en sluipvlieg kunnen dat wel. Deze insecten leggen eitjes in de larve van de rups die dit niet overleeft. Tegelijkertijd ontstaat er op deze manier een nieuwe generatie natuurlijke vijanden. De kasten met de processierupsen blijven in ieder geval vijf jaar hangen om het resultaat te meten.

Succes

Tal van gemeenten testen verschillende methoden uit om de rupsen te bestrijden. En met succes. Uit een inventarisatie van de zogenaamde ‘plaagdruk’ die vorige maand werd gepubliceerd blijkt dat de plaagdruk in 2021 de helft lager ligt dan in 2020. . De verschillen tussen gemeenten zijn echter groot. Aan het onderzoek namen sinds eind juni dit jaar 66 gemeenten deel. Ook vrijwilligers uit 44 gemeenten stuurden hun tellingen van het aantal nesten in. In totaal ontving het kenniscentrum eikenprocessierups meer dan 200 inventarisaties. Gemeenten en vrijwilligers kunnen nog steeds waarnemingen insturen. De volledige resultaten van de inventarisatie worden later dit jaar verwacht.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Silvia Hellingman (Onderzoeker Lid Kenniscentrum Eikenprocessierups) op
Zo nieuw is deze methode niet! Gemeente Westerveld gebruikt zulke kastjes al meer dan 10 jaar. Staatsbosbeheer Friesland heeft als eerste in 2010 ook een kastje met geparasiteerde nesten geplaatst om een opstartpopulatie aan natuurlijke vijanden te realiseren. Provincie Gelderland heeft in de bermen al een paar jaar kisten met geparasiteerde nesten. Dus helemaal geen innovatie. Alleen marketing verhaal.
Door Nico uit Loenen op
Ik zal het doorgeven aan Johan Derksen & Ellie Lust.... Rupsen (geslachtloos) belemmeren om uit de kast te komen is immoreel.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers