Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Mondkapjes kunnen miljoenenschade veroorzaken’

Er komen steeds meer mondkapjes en hygiënische doekjes in het riool terecht. Gemeenten en waterschappen moeten burgers beter onderwijzen wat ze met het corona-afval moeten doen, vindt directeur Hugo Gastkemper van stichting Rioned.

25 augustus 2020
Mondkapje-vraagteken-shutterstock-1628520589.jpg

Er komen steeds meer mondkapjes en hygiënische doekjes in het riool terecht. Gemeenten en waterschappen moeten burgers beter onderwijzen wat ze met het corona-afval moeten doen, vindt directeur Hugo Gastkemper van stichting Rioned. 

Hoe serieus is dit probleem? 

‘We hebben geen harde aantallen, maar als je op straat loopt zie je steeds meer mondkapjes rondslingeren. Ze belanden bij afvoerputten en vervolgens makkelijk in het riool. Daar kunnen ze de pompen blokkeren die het afvalwater naar de zuiveringsinstallaties leiden. Met miljoenenschade als gevolg.’ 


Persoonlijk raap ik, vanwege besmettingsgevaar, ook niet graag andermans mondkapje op.

'Het is goed voorstelbaar dat meer mensen zo denken. Maar de besmettingen bij corona voorlopen via aanrakingen of contact door de lucht. Niet of nauwelijks via voorwerpen of spullen die op de grond slingeren. Als je een mondkapje bij de touwtjes pakt, is het volledig veilig.’ 


Wat ziet u als grootste risico’s voor het riool?

'De mondkapjes klonteren samen met alle andere spullen die mensen door het toilet of de gootsteen spoelen. Maandverband, allerhande doekjes, vet. Dan heb je grote kans dat het eerst rond je huis vastloopt, met een pittige rekening als gevolg. Of bij de pompen. Of uiteindelijk bij de waterzuivering.' 

Wat moet er gebeuren om dat te voorkomen?
'Het rijk, de waterschappen, gemeenten, maar ook organisaties als de NS moeten veel meer plekken creëeren waar je de mondkapjes kwijt kunt en daar ook duidelijker over communiceren. Het is voor de burger ook niet altijd even helder geweest. Hoorden mondkapjes wellicht bij het plastic? Nee, dus. Ze moeten bij het restafval. Laat iedereen dat met kracht vertellen en meteen ook zorgen voor voldoende prullenbakken. Zowel op straat, in winkelcentra, als in de trein.' 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

m. boor
Besmettingsgevaar bij het oprapen ? Blijkbaar totaal ongeinformeerd mbt virussen. Bizar dat dat in dit soort artikelen nog zo vermeld staat.
m. boor
Klein detail , ze stoppen de verspreiding van virussen niet. Maar goed , dat lijkt niet echt belangrijk te zijn in de discussie. En ik maar denken dat we in NL relatief slim waren. Hoog opgeleid is blijkbaar iets anders dan dat.
criticus
Meer plekken creëren waar mensen hun mondkapjes kwijt kunnen. Waar zijn al die afvalbakken op straat dan eigenlijk voor?

Veel mensen zijn gewoon te lui om even 10m te lopen om iets weg te gooien, maar laten het gewoon vallen. Meer prullenbakken helpt daar niets aan.
Advertentie