Hoorzitting over stort granuliet in zandplas
De ruzie over het storten van granuliet in een zandwinplas bij de Maas in het Gelderse Alphen loopt snel op.

De ruzie over het storten van granuliet in een zandwinplas bij de Maas in het Gelderse Alphen loopt snel op. De Tweede Kamer houdt er op 9 maart een hoorzitting over, Provinciale Staten van Gelderland willen dat er zo snel mogelijk een onderzoek komt naar de gang van zaken en de gemeente West Maas en Waal, waar Alphen bij hoort, onderzoekt of juridische stappen mogelijk zijn tegen de overheden die betrokken zijn bij de stort.
Bouwstof of grondstof
Rijkswaterstaat wint bij Alphen zand en klei. Daardoor ontstaat een diepe zandwinput, die het middelpunt wordt van een nieuw natuurgebied. Voor de natuurontwikkeling is het nodig om de zandwinput ondieper te maken. Dat gebeurt door er granuliet in te storten. Granuliet, een restproduct van het bewerken van graniet en zandsteen, is gekwalificeerd als grond, maar blijkt mogelijk een bouwstof te zijn. In dat geval is storten in de natuur verboden en zelfs schadelijk. De zaak kwam aan het rollen door een uitzending van het tv-programma Zembla begin deze maand.
Rol ministerie
De Tweede Kamer wil voor de hoorzitting van ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Stientje van Veldhoven (Milieu) een feitenrelaas hebben over de besluitvorming rondom het toestaan van het gebruik van granuliet. Ook wil de Kamer documenten inzien en weten wat de rol van het ministerie is geweest.
Schadelijk
Volgens Rijkswaterstaat is zowel in 2009 als in 2019 besloten dat granuliet grond is en gebruikt mag worden. Zembla onthulde dat hoge ambtenaren en zelfs een milieuofficier van justitie hun twijfels hadden. De Kamer wil die milieuofficier voorafgaand aan de hoorzitting spreken. Er zijn ook deskundigen uitgenodigd die meer weten van het effect van granulietstort op de biodiversiteit, het bodemleven, drinkwaterbronnen en de leefomgeving.
Niet meer storten
West Maas en Waal is ‘verontwaardigd en bezorgd’ over de gang van zaken. Gemeente en provincie willen dat de stort onmiddellijk wordt gestaakt, maar volgens het ministerie is daar nog geen reden voor. (ANP)
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Vraagje :
Granuliet bruikbaar voor dijkversterking? En ophoging? Ter vermijding van uitdroging?
Omdat het hard is en geen wormen etc. ook goed bij de bestrijding van ratten en andere dieren die de kwaliteit dijken ondermijnen?
M vr grt.