Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Historische kademuren in slechte conditie

Veel gemeenten hebben historische kademuren die in slechte conditie zijn. Deze muren moeten gerenoveerd worden en dat kan behoorlijk in de kosten lopen.

28 december 2013

Veel historische kademuren verkeren in slechte staat. Dat blijkt uit een onderzoek van het AD onder 13 gemeenten met een historische binnenstad. De kades worden stukgedrukt door vrachtauto's en de houten funderingen rotten weg. Geld voor herstel, dat miljoenen euro's zou kosten, is er niet.

Financiële tijdbom

Elf van de 13 gemeenten hielden de afgelopen jaren een inspectie van de kademuren. Daaruit kwam naar voren dat 117 plekken er slecht aan toe zijn en honderden matig. Een ingenieur spreekt in de krant van ,,een financiële tijdbom''. Een nieuwe kadewand kost duizenden euro's per meter.

 
Hevige regenval 

In Utrecht stortte half oktober een kademuur aan de Bemuurde Weerd Oostzijde in. Door hevige regenval was zand onder en achter de kademuur weggespoeld. In Amersfoort bleek tijdens een inspectie in augustus dat twee uitbouwen van Museum Flehite aan het verzakken zijn. Daardoor dreigde ook een kademuur langs het museum het te begeven. Intussen is daar het herstelwerk begonnen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Martijn van den Elzen / Sr. Adviseur Havens & Vaarwegen
We hebben te maken met oude kademuren die stammen uit een ver verleden, waarvan de uitvoering niet zelden op basis van ervaring of 'best practice' gebeurde. Inmiddels is het gebruik van de kademuur ingrijpend veranderd door een ander belastingenpatroon: er is een geheel ander type verkeer op de kade gekomen en het verkeer voor de kade heeft een steeds grotere diepgang gekregen. Ook levert het wortelstelsel van bomen en (wind)belastingen uit de boom zelf een extra belasting.



Terwijl belastingen zijn toegenomen is de kade door de jaren heen steeds zwakker geworden. De tand des tijds heeft het metselwerk verzwakt waardoor de integriteit van de totale constructie wordt beïnvloed. Wellicht is de constructie poreus geworden of heeft uitspoeling van zand opgetreden door een lekkend kwelscherm waardoor maaiveldzakkingen zijn ontstaan. In ergere gevallen is sprake van paalrot waardoor instabiliteit van de kadeconstructie kan optreden.



Om nu te voorkomen dat we worden overvallen door plotseling bezwijken is het goed om vinger aan de pols te houden. Door frequent te monitoren kan een uitspraak worden gedaan over de restlevensduur van kadeconstructies. Indien er geen eenduidige uitspraak kan worden gedaan over de restlevensduur van een kadeconstructie dan kan diepgaander onderzoek worden gedaan en kan alsnog een analyse worden opgesteld. De resultaten van deze analyses vormen een belangrijke gegevensbron voor effectief kadebeheer.



Beheerders van kadeconstructies hebben te maken met het teruglopen van budgetten. Zij zijn zich terdege bewust van de noodzaak prioriteiten te stellen. Bij het frequent monitoren van kadeconstructies kan het moment van het daadwerkelijk plegen van onderhoud aan de kadeconstructie (teneinde de restlevensduur te vergroten) beter inzichtelijk worden gemaakt. Een klein deel van het budget kan besteed worden om een helder en eenduidig beeld te vormen over de stand van zaken van het areaal kadeconstructies binnen het beheersgebied. Uit het monitoren van de kadeconstructies volgen de noodzakelijke gegevens om de trajecten van kadeherstel te prioriteren en een keuze te maken voor de korte en lange termijn onderhoudsplannen. Hierdoor kan het beschikbare onderhoud budget effectief worden besteed: daar waar de prioriteit het hoogst is. Op deze wijze wordt het budget niet te vroeg maar ook zeker niet te laat besteed. Juist nu de budgetten krap zijn is het dus noodzakelijk frequent het areaal te inspecteren en te monitoren.



(Martijn van den Elzen in medeopsteller van het eindrapport van CUR commissie c186 “Binnenstedelijke kadeconstructies”)
K. de Beer / organisatie adviseur
Begin eerst maar eens met het zware verkeer uit de binnenstad te weren. Ik sluit niet uit dat de luchtvering een van de boosdoeners is.

Dat de gemeenten slecht zicht hebben op de staat van b.v. de kademuren geloof ik niet zo. De technische jongens weten het wel maar of het bestuur het wil weten.... Herstel of vernieuwen is inderdaad prijzig maar onontkoombaar. Gewoon aan planmatig beheer en onderhoud gaan doen.
Ron de Craen / ZZP beheerspecialist
Als zo vaak is dit hele probleem te wijten aan struisvogelpolitiek. Besturen willen het niet weten. De techneuten weten het vaak wel heel goed maar krijgen niet de kans en of kunnen het niet voldoende onder de aandacht brengen bij de politiek. Daarnaast is het ook een kwestie van prioriteiten stellen.
Advertentie