of 63946 LinkedIn

Groningen weer in gesprek over kabelbaan binnenstad

De gemeente Groningen is sinds dit voorjaar opnieuw in gesprek met initiatiefnemers over een kabelbaan in de binnenstad.
De gemeente Groningen is sinds dit voorjaar opnieuw in gesprek met initiatiefnemers over een kabelbaan in de binnenstad. In 2007 staakte het toenmalige college verdere medewerking aan de plannen van ondernemers en het ziekenhuis UMCG. ‘Maar nu is er een ander bestuur’, verklaart gemeentewoordvoerder Johan de Boer.

Fly-over
Aanleiding voor de hernieuwde belangstelling is een haalbaarheidsstudie die een nieuwe stichting in oprichting, Stichting Fly-over, dit jaar gaat doen. Belangrijk onderwerp is daarbij de vraag of er een sluitende businesscase kan worden gemaakt, meldt De Boer.

Stadion-binnenstad
De initiatiefnemers zijn opnieuw de binnenstadondernemers verenigd in de Groningen City Club, gesteund door de aanhangers van destijds: het UMCG en de Kamer van Koophandel. Het plan behelst nog steeds een kabelbaan vanaf het voetbalstadion Euroborg door de binnenstad naar het te realiseren Groninger Forum. Aan de kabelbaan hangen gesloten cabines voor zes tot tien personen.

Redding
Volgens Dolf Stelpstra van de Groningen City Club gaat de Fly-over er komen in Groningen. ‘We zullen er net zo lang voor pleiten tot hij er komt. Het zal de redding zijn voor het Groninger Forum, want wij kunnen met de Fly-Over het publiek dat de investering voor die cultuurtempel moet terugbetalen, op de juiste bestemming krijgen.’

Schuiven
Tijdens een informatiebijeenkomst voor de gemeenteraad deze week hielden de initiatiefnemers een vlammend betoog. ‘Een wethouder heeft mij naderhand ingefluisterd dat er een schuivende beweging gaande is in de richting van onze plannen’, meldt Stelpstra.

Initiatief uit de markt
Zo ver wil gemeentewoordvoerder De Boer niet gaan. ‘Aan de initiatiefnemers is gemeld dat de gemeente een faciliterende en adviserende rol speelt. De gemeente is niet vertegenwoordigd in de stichting of projectgroep. Het is een initiatief vanuit de markt’, benadrukt De Boer. Hij verwacht dat eind dit jaar de eerste resultaten van de haalbaarheidstudie bekend zijn.

Subsidie
Over het omstreden cultuurcentrum Groninger Forum gaan de gemeente en de provincie opnieuw in gesprek. Eerder wees de provincie een aanvraag voor 35 miljoen subsidie af. Met een rapport van de adviescommissie Terlouw in handen gaat de gemeente Groningen opnieuw een aanvraag indienen voor subsidie bij de provincie Groningen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Kees Huizenga op
Zie de discussie hierover op het weblog van het VVD-raadslid Arno Rutte:

http://blog.arnorutte.nl/17/06/2011/forum-hangt-aan-een-kabelbaandraadje/
Door Mevrouw Kiki op
Het Groninger Forum (45 meter hoog) is zeer omstreden.
Het gebouw is EXTREEM groot ten opzichte van haar historische omgeving.

Bovendien heeft het TNO windrapport, zeg maar het APK-rapport op windtechnisch nivo, de directe omgeving van het gebouw beoordeelt als: SLECHT-VOLDOET NIET

Daar bovenop landen met een kabelbaan is het zoveelste volstrekt onzinnige verhaal.
Gaat lekker met zijn allen in Zwitserland kabelbanen.

De Stad heeft al te veel grote projecten die financieel zwaar op de Groninger maag liggen: Blauwe Stad, Meerstad, RegioTram, Zuidelijke ringweg.

En de Groninger heeft het niet breed: er zijn meer werkelozen dan welke stad ook.

Maar het lijkt erop dat de huidige politicie, en burgemeester mr. P.Rehwinkel in bijzonder, geen idee hebben van geld.

Want heden, donderdag 26 mei 2011, zei burgemeemster mr.P.Rehwinkel op de locale OOGTV dat het rijk 1,5 miljoen gulden op veiligheid bezuinigd.

De Euro is al sinds 12, 5 jaar geleden, op 1 januari 1999 ingevoerd.

De burgemeester kijkt zeker nooit in zijn protemonaie of in die van en ander.

Mevrouw Kiki