Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Antwerpen maakt vervuiler uit voor 'vetzak' en 'viespeuk'

Onze zuiderburen komen met een nogal botte campagne tegen zwerfafval.

ANP
07 mei 2024
ANP Van Doesburg Antwerpen
Van Doesburg met het campagnebordANP/Belga Photo Tijs Vanderstappen

Antwerpen maakt mensen die afval laten rondslingeren in een nieuwe campagne uit voor lui, zat en dom. De stad heeft geen geduld meer met de 'vetzakkenmentaliteit' van 'viespeuken', zegt het stadsbestuur.

Teammanagers

gemeente Olst-Wijhe via Rieken & Oomen
Teammanagers

Unitmanager Bedrijfsvoering en Financiën

Stroomopwaarts via Galan Groep
Unitmanager Bedrijfsvoering en Financiën

Vervuilers wakker schudden

Met de scheldcampagne op bijvoorbeeld bushokjes en grote billboards hoopt de Vlaamse havenstad, populair bij winkelende en stappende Nederlanders, vervuilers wakker te schudden. Smoezen pleiten nooit vrij, wil verantwoordelijk schepen (Belgische benaming voor wethouder) Els van Doesburg ermee zeggen.

'Te dom?'

'Te lui, te zat of te dom om jouw vuilnis in de vuilbak te gooien?' vraagt Van Doesburg retorisch. 'Sorry, maar dat zijn geen excuses. Laat die vetzakkenmentaliteit dus thuis en hou 't stad proper.' Het woord 'vetzak' betekent in het Vlaams zoveel als 'smeerpijp'.

15.000 ton

Wie zwerfvuil achterlaat, krijgt op de Antwerpse campagneposters de meerkeuzevraag of hij of zij lui, zat of dom is. Alle drie de hokjes zijn vast aangevinkt. Antwerpen zegt ieder jaar meer dan 15.000 ton zwerfafval te moeten opruimen. Dat kost jaarlijks 37 miljoen euro.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Ben benieuwd welke hel hierover los zal breken. Ik zou deze campagne in mijn gemeente niet durven te doen ondanks dat ik het een prima idee vind.
Advertentie