Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zeeland staat vergassen ganzen toe

Ganzen in de Zeeuwse Natura 2000-gebieden lopen vanaf eind deze week het risico te worden gevangen en vergast.

ANP
07 mei 2024
Grazende ganzen
Shutterstock

Ganzen in de Zeeuwse Natura 2000-gebieden lopen vanaf eind deze week het risico te worden gevangen en vergast. Het college van Gedeputeerde Staten heeft hier toestemming voor gegeven.

Teamleider Duurzaamheid en Omgevingsadvisering

Publiek Netwerk in opdracht van Omgevingsdienst Noord-Holland Noord
Teamleider Duurzaamheid en Omgevingsadvisering

Projectleider Lokale Energietransitie

Gemeente Wassenaar
Projectleider Lokale Energietransitie

Landbouwgewassen

De belangrijkste reden is dat de ganzen ongelooflijk veel schade aan landbouwgewassen aanrichten, zegt gedeputeerde Wilfried Nielen (natuur, BBB). 'Het loopt gierend de klauwen uit.' Het is volgens hem zaak dat de ganzenpopulatie naar beneden gaat. Met andere provincies wordt ondertussen gesproken over een andere manier van bestrijden, aldus Nielen.

Vergunning

De Stichting Faunabeheereenheid Zeeland had een vergunning aangevraagd om ganzen te vangen en laten vergassen. Een reactie van Vogelbescherming Nederland heeft geleid tot aanscherping van een aantal voorschriften in de vergunning. Zo moet meer afstand worden gehouden tot bepaalde broedende en rustende vogels in de Natura 2000-gebieden.

Ecoloog

Een ecoloog houdt de effecten van de ganzenvangacties in de gaten. Die mogen vanaf 10 mei plaatsvinden in de Natura 2000-gebieden Grevelingen, Krammer-Volkerak, Oosterschelde, Veerse Meer, Westerschelde & Saeftinghe, Zoommeer, Canisvliet en Vogelkreek.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie