of 58952 LinkedIn

Gelderland blokkeert bedrijventerrein Nijmegen

Ketchupfabrikant Heinz kan uitbreiding op deze plek vergeten

De provincie Gelderland zet een streep door een Nijmeegs bestemmingsplan voor een nieuw bedrijventerrein. De gemeente wil op de plek langs de A15 een distributiecentrum voor ketchupfabrikant Heinz faciliteren. Maar volgens Gelderland kent de regio Arnhem-Nijmegen een overschot aan bedrijventerreinen.

Ladder duurzame verstedelijking

Er is bijvoorbeeld 75 hectare beschikbaar voor logistieke bedrijven in de directe omgeving van het beoogde bedrijventerrein, aldus gedeputeerde Josan Meijers in een verklaring van de provincie. Gedeputeerde Staten van Gelderland besloten daarom afgelopen week om de gemeente Nijmegen een reactieve aanwijzing te geven over het bestemmingsplan. De provincie verwijst daarbij naar de Ladder voor duurzame verstedelijking, het planologische instrument om de noodzaak voor stedelijke ontwikkelingen af te wegen.

 

Afspraken over programmering

Sinds de groeiende leegstand op bedrijventerreinen is de druk op provincies groter geworden om beter regie te voeren op vraag en aanbod van nieuwe en bestaande locaties. Om ervoor te zorgen dat gemeenten samenwerken bij het plannen en programmeren van bedrijventerreinen, maakt iedere regio hierover afspraken met Gedeputeerde Staten. De plannen voor de voormalige Stadsregio Arnhem-Nijmegen zijn vervat in een Regionaal Programma Bedrijventerreinen, waar alle gemeenten, dus ook Nijmegen, hun handtekening onder hebben gezet, aldus Gelderland. Eén van de voorwaarden voor de ontwikkeling van een bedrijventerrein is dat er sprake moet zijn van een aantoonbare behoefte aan grond. Dat is in de Stadsregio niet het geval, stelt de provincie.

 

Tegenslag

Het besluit is een tegenslag voor fabrikant Heinz en de gemeente Nijmegen, die de uitbreiding graag op deze plek zagen. Nijmegen beraadt zich op nadere stappen, is het enige dat de gemeente op dit moment over de situatie kan zeggen. Dagblad De Gelderlander meldt dat de gemeente overweegt de kwestie aan de Raad van State voor te leggen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hubert (Bestuurder) op
Chapeau voor gedeputeerde Josan Meijers!!! Er zouden meer provinciale bestuurders met lef moeten zijn, die staan voor hun beleid en gemaakte afspraken. TOP Josan!
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
Zo maar een gedachte bij het beleid van de gemeente Nijmegen. Zou de nieuw te bestemmen grond toevallig eigendom van de gemeente zijn of gaat de gemeente anderszins op dat stukje grond een mooie winst maken?

Weer een voorbeeld van niet integere besluitvorming door een gemeente, waarbij het gebrek aan kwaliteit van dit besluit voor de samenleving in haar geheel bijzonder ergerlijk is.

Een schouderklopje voor de gedeputeerde en haar team.
Door Smit op
De logistieke dienstverlener van Heinz is Nabuurs. Deze is momenteel gevestigd op het bedrijventerrein Bijsterhuizen in een modern distributiecentrum. Dit distributiecentrum staat te huur. Zie www.bbp2202.nl. Nabuurs gaat namelijk verhuizen naar de overzijde om dan daarna weer te verhuizen naar de vermeende nieuwbouw. Dat klinkt niet echt efficient. Dit zou bouwen voor de leegstand zijn.