Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Nieuwbouw verplicht met onderkomen voor huismus

Gekozen is voor de huismus, gierzwaluw en vleermuis omdat zij in aantallen achteruitgaan en afhankelijk van gebouwen zijn.

ANP
08 mei 2024
Huismus
Shutterstock

Alle nieuwe huizen en gebouwen moeten in de toekomst een onderkomen krijgen voor de huismus, vleermuis en gierzwaluw. Dat staat in een voorstel van demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

Zorgmakelaar Jeugdhulp Gecertificeerde Instellingen

JS Consultancy
Zorgmakelaar Jeugdhulp Gecertificeerde Instellingen

Medewerker Personeelsadministratie

JS Consultancy
Medewerker Personeelsadministratie

Verschillende opties

Ook als er een ingrijpende renovatie plaatsvindt moeten verblijfsvoorzieningen voor deze drie beschermde diersoorten worden aangebracht. Het kan bijvoorbeeld gaan om een nestkastje of een gleuf, zegt een woordvoerder van het ministerie. ‘Er zijn verschillende opties.’

Met de maatregel wordt volgens het ministerie ‘natuurinclusief (ver)bouwen de norm’. Gekozen is voor de huismus, gierzwaluw en vleermuis omdat zij in aantallen achteruitgaan en afhankelijk van gebouwen zijn. De hoop is dat door de nieuwe regelgeving de populatie weer zal gaan groeien.

Vier veranderingen

Het zal nog wel even duren voordat het zo ver is. De Tweede en Eerste Kamer moeten zich nog buigen over het voorstel. Er gaat gauw een tot twee jaar overheen voor zoiets is geregeld. De maatregel is een van de vier veranderingen in het Besluit bouwwerken leefomgeving.

Daarin staat ook dat er in klaslokalen in het primair en voortgezet onderwijs verplicht CO2-meters moeten komen te hangen. ‘Een hoog CO2-gehalte is niet bevorderlijk voor de leerprestaties en gezondheid’, aldus het ministerie. De minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs had om deze stap gevraagd.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie