of 59794 LinkedIn

Energiecoöperaties: meer zon, wind stabiel

Het aantal energiecoöperaties in Nederland nam met zestig toe tot 392, meldt kennisplatform HIER  in de Lokale Energie Monitor 2017. De totale door coöperaties opgewekte hoeveelheid  zonne-energie steeg met meer dan de helft. Het totale windvermogen groeide in 2017 nauwelijks.

Het aantal energiecoöperaties in Nederland nam met zestig toe tot 392, meldt kennisplatform HIER in de Lokale Energie Monitor 2017. De totale door coöperaties opgewekte hoeveelheid zonne-energie steeg met meer dan de helft. Het totale windvermogen groeide in 2017 nauwelijks. 

Friesland aan kop

Tot nu toe werden dit jaar door coöperaties 274 eigen windturbines of zonnedaken en -weides gerealiseerd. Deze projecten leverden stroom op voor 85.000 huishoudens. In totaal is er nu voor 37 MWp aan zonvermogen collectief opgewekt. De meeste zonne-energie wordt  opgewekt in Friesland (10 MWp), gevolgd door Noord-Holland (5,7 MWp).


Wind blijft achter
Met de door coöperaties opgewekte windenergie gaat het minder voortvarend. Dit jaar bleef het coöperatieve windvermogen vrijwel stabiel op 118 MW. Zuid-Holland was in 2017 koploper met ruim 35 MW opgewekt, gevolgd door Zeeland met ruim 32,5 MW. In Noord-Holland en Friesland staan de provincies voorlopig geen nieuwe windmolenplannen toe, in Groningen mag windenergie alleen in industrieel gebied. Ook in onder meer Zwolle en Apeldoorn werden vergevorderde coöperatieplannen voor windenergie door de gemeente tegengehouden.    


Postcoderoos
Het aantal via de Regeling Verlaagd Tarief geregelde projecten, ook wel de postcoderoosregeling genoemd, steeg fors. In 2017 zijn er 63 nieuwe projecten bijgekomen, meer dan een verdubbeling van het aantal. Daarnaast zitten nog minstens 158 geplande postcoderoosprojecten in de pijplijn.

 

Doelstelling coöperaties
Circa 60 procent van de coöperaties verkoopt groene energie. Eenzelfde percentage is actief op het gebied van de collectieve inkoop van stroom, terwijl 70 procent van de samenwerkingsverbanden zich bezighoudt met energiebesparing. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.