Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Aantal winkels na tien jaar weer gestegen

De in 2011 ingezette terugloop in het aantal winkels is vorig jaar doorbroken. Het aantal boekwinkels groeide het hardst.

30 april 2024
Winkelstraat in Tilburg
Winkelstraat in TilburgShutterstock

Het aantal fysieke winkels in Nederland groeit weer, blijkt uit cijfers van het CBS over 2023. Nederland telde op 1 januari van dit jaar in totaal 83.000 winkels, zo’n 1.100 meer dan een jaar geleden. In twee derde van de gemeenten steeg het aantal winkels. In grote gemeenten ligt dat percentage nog hoger. Het aantal fysieke winkels in Nederland maakt al sinds 2011 een langzame, maar gestage daling door. Alleen het post-corona-jaar 2022 vormde daarop een uitzondering.

Ervaren Adviseurs Ruimtelijke Ordening

Publiek Netwerk in opdracht van Gemeente Gooise Meren
Ervaren Adviseurs Ruimtelijke Ordening

Senior Jurist

Provincie Gelderland
Senior Jurist

Boekhandels 

In relatieve zin steeg het aantal boekhandels in 2023 veruit het hardst: met 12,3 procent. Een opvallend cijfer omdat in 2021 het aantal boekhandels met 8,1 procent nog het snelst daalde. In absolute zin deden doe-het-zelf-winkels het met 310 nieuwe vestigingen nog beter. Ook het aantal winkels in tabaksproducten en in parfums en cosmetica zit met meer dan 5 procent in de lift.  

Tot de sterkste dalers behoren zaken in wit- en bruingoed (-3,3 procent), stoffen en textiel (-2,8), audio- en video-opnamen en bloemen- en dierenwinkels en tuincentra.

Sterkste stijgers

De gemeente met de sterkste stijging in het aantal winkels is Oostzaan, met maar liefst 20 procent. Ook Zoeterwoude (+12,5), Terschelling (+11,8), Zuidplas (+10,3), Montfoort (+10,2), Midden-Delfland en Renswoude (beide +10) scoorden uitstekend. Op Vlieland (-11,1), in Wormerland (-10,3) en in  Soest (-10) daalde het aantal fysieke winkels juist sterk.  

Op provinciaal niveau zijn er opmerkelijke verschillen in de ontwikkeling van het aantal winkels. In Zeeland waar de bevolking van alle provincies het minst steeg, nam het aantal winkels met 2,5 procent het hardst toe. In Utrecht, Friesland en Noord-Brabant daalde juist het aantal per inwoner te bezoeken winkels. 

Leegstand

De hoeveelheid winkels is niet de enige graadmeter voor de vitaliteit van winkelcentra. Vorige week bleek uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers dat de leegstand in winkelcentra in het eerste kwartaal van 2024 juist weer oploopt. Kennelijk is de groei van het aantal winkels onvoldoende om het toegenomen aanbod van winkelpanden te vullen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie