Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

College Almere wil door met Floriade 2022

De Floriade 2022 moet doorgaan. Dat stelt het college van Almere voor aan de gemeenteraad. De andere opties, waar de raad uit kan kiezen zijn stoppen of uitstel. Voor doorgaan met aangepaste ambities moesten volgens verkenner Harry van Dorenmalen een aantal cruciale aspecten worden opgelost voor 1 juni. Het college heeft er vertrouwen in dat dit is gelukt. Elders heerst vooral scepsis, al is er ook steun.

29 mei 2020
Floriade

De Floriade 2022 moet doorgaan. Dat stelt het college van Almere voor aan de gemeenteraad. De andere opties, waar de raad uit kan kiezen zijn stoppen of uitstel. Voor doorgaan met aangepaste ambities moesten volgens verkenner Harry van Dorenmalen een aantal cruciale aspecten worden opgelost voor 1 juni. Het college heeft er vertrouwen in dat dit is gelukt. Elders heerst vooral scepsis, al is er ook steun.

Ruim 16 miljoen euro extra

Die cruciale aspecten waren duidelijkheid krijgen over de financiën, doelstellingen van het evenement opnieuw benoemen en goed in gesprek gaan met alle bij de Floriade betrokken partijen om meer als één team te fungeren. De totale kosten die de gemeente Almere nu al kwijt is aan de Floriade zijn begroot op 57 miljoen euro. Doorgaan in april 2022 betekent 16,3 miljoen euro extra. Uitstel komt neer op een extra bedrag tussen 16,2 en 32,7 miljoen euro. Stoppen kost tussen 2,4 en 10,7 miljoen extra. Aan alle opties zitten verschillende risico's. Stoppen zorgt voor juridische onzekerheid en doorgaan dat er de komende jaren nog tegenvallers kunnen bijkomen. Het college denkt dus dat doorgaan loont.

Meeste Almeerders willen stoppen
Ook werkgevers, zoals VNO-NCW, Bedrijfskring Almere en ondernemers van de Floriade Business Club willen de Floriade vooral door laten gaan. De laatsten vrezen grote imagoschade voor Almere als het evenement wordt afgeblazen. Toch klinkt die roep steeds luider. Uit een peiling onder 4600 Almeerders blijkt dat 57 procent niet wil doorgaan met de Floriade. Van de ondervraagden zegt 56,8 procent dat stoppen de beste optie is, blijkt uit een opiniepeiling die is uitgevoerd door bureau Almere Marktonderzoek Advies (AMA) in opdracht van Omroep Flevoland.

Kosten spelen geen rol
Verder kiest 27,4 procent voor doorgaan en 14,2 procent voor uitstel van het evenement. Een verschil met vijf jaar geleden is dat destijds 62 procent van de Almeerders vond dat de Floriade goed en nuttig zou zijn voor Almere en dat nu gedaald is naar onder de 40 procent. Verder is opvallend dat de kosten bij veel ondervraagden geen rol speelt bij hun keuze voor stoppen of doorgaan. Voor nog geen kwart is het prijskaartje van invloed. Met kennis van de kosten voor de verschillende opties kiest 59,1 procent voor stoppen.

'Stoppen is onverstandig'
Almere staat erom bekend dat groots aangekondigde projecten uiteindelijk geen doorgang vinden, schrijft de omroep. Ze noemen als voorbeeld sportcomplex Omniworld, Het Kasteel en de Icedome. Stoppen met de Floriade zou weer voor grote imagoschade voor Almere zorgen, denkt de Floriade Business Club. Ook VNO/NCW Flevoland vindt ermee ophouden geen goed idee. ‘We zitten midden in een project, bijna op het punt dat de vruchten gaan bloeien en dan hakken we nu de boom om. Dat lijkt me onverstandig’, zegt voorzitter Hajé de Jager. De Bedrijfskring Almere heeft in navolging van de Businessclub een brief gestuurd naar het Almeerse college met de oproep om door te gaan.

Voorwaarden voor doorgang
Om het draagvlak voor de Floriade onder ondernemers te behouden en het evenement doorgang te laten vinden in aangepaste vorm moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan, vindt de bedrijfskring: een gedegen en centrale regie, een helder en strategisch plan van aanpak met een transparant financieel plan en transparante politieke besluitvorming met goede en betrouwbare communicatie. Ook moeten provinciale en lokale ondernemers betrokken worden bij het proces en een duidelijk en inzichtelijk beleid worden gevoerd over de te verdelen opdrachten en de uitgifte daarvan door de gemeente.

Imagoschade is er toch
Voor imagoschade zijn de ondervraagden in de opiniepeiling trouwens niet bang: die ontstaat hoe dan ook. Ze vinden het zelfs beter voor het imago van Almere om te stoppen met de Floriade dan ermee door te gaan. Volgens oud-Floriade-wethouder Tjeerd Herrema (PvdA, 2015-2018) was de Floriade vroeger het middel om Almere op de kaart te zetten, maar is dat inmiddels al het geval, zo schreef hij eerder deze week op zijn Facebook-pagina. ‘De woningmarkt is overspannen en we hebben tot aan de corona-tijd de grootste economische groei gehad.’ De oorspronkelijke doelen uit 2012 zijn, zoals innovatie en duurzaamheid, zijn inmiddels achterhaald en door de klimaatdiscussie in een ander daglicht komen te staan.

'Andere werkelijkheid'
De eens zo fanatieke voorvechter van de Floriade vindt nu dan ook dat het moment is aangebroken om met het evenement te stoppen. ‘We leven in een andere werkelijkheid’, zegt hij, waarmee hij  naar de coronacrisis verwijst. Het bedrijfsleven zal daarom geen flinke bijdrage aan het evenement leveren. ‘De Floriade is geen overheidsfeestje. Het is bedoeld als een etalage voor de landbouw- en tuinbouwsector en het bedrijfsleven. Tot nu toe is daar niet zoveel van gebleken.’ Met ‘de zwaarste economische crisis van na de oorlog’ ziet hij dat ook niet meer gebeuren. ‘De kans dat we het tot een succesvol einde kunnen brengen is relatief klein. Tenzij de gemeente alles gaat betalen. En dan zeg ik: voor wie doen we dit feestje?’

Het college opteert niettemin voor doorgaan en dus zullen coalitiepartijen eerder geneigd zijn voor deze optie te kiezen, maar zeker is dat nog niet. De Almeerse gemeenteraad spreekt aanstaande donderdag 4 juni over de toekomst van de Floriade.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie