of 64707 LinkedIn

Burgerparticipatie: goede ambities en foute reflexen

Hoe een bewoner voor het plaatsen van een boekenkastje in de straat, naar de vergunningen voor bruggen en schoolgebouwen werd verwezen....

Zelf wel eens een aanvraag ingediend bij uw gemeente? Van ambtenaar achter de schermen even burger voor de balie geworden? Een interessante manier om burgerparticipatie eens vanuit de inwoner te bezien.

Dat geldt niet alleen voor ambtenaren; ook voor journalisten die over burgerparticipatie schrijven, bleek toen ik in mijn eigen gemeente informeerde of ik op onze stoep een minibieb kon plaatsen. Dat is - even ter verduidelijking - een klein houten kastje op een paal waar bewoners van de straat een boek kunnen achterlaten of meenemen. Gratis. Gewoon omdat het leuk is om te delen wat je zelf niet meer gebruikt, omdat het zorgt voor wat gezelligheid in de straat. 

 

Maar leuk en gezellig was het niet meer toen het ambtelijke antwoord kwam op deze vraag: 

 

Voor het plaatsen van een minibieb is een omgevingsvergunning nodig, met de activiteiten: - Bouwen (artikel 2.1 lid 1 onder a Wabo), en (waarschijnlijk) Handelen in strijd met regels R.O. (artikel 2.1 lid 1 onder c jo. artikel 2.12 lid 1 onder a # 2 Wabo jo. artikel 4 lid 3 van bijlage II van het Bor). Ik weet niet of er strijd bestaat met het bestemmingsplan maar ik vermoed (weet bijna zeker) van wel! 

 

Vergissing?

Even dacht ik dat het een vergissing was: een groot uitgevallen vogelhuisje als bouwwerk? In strijd met de ruimtelijke ordeningsregels? Ik belde de betreffende jurist en werd, in fijne ambtelijke bewoordingen, het bos van het omgevingsloket online ingestuurd. Waar ik een vinkje bleek te moeten zetten bij "overig bouwwerk bouwen", het vakje waar je ook mag tekenen als je een brug, een school of een veldschuur op een heideveld wilt bouwen. 

 

Lees in het het magazine van deze week hoe de gemeentesecretaris van Alphen aan den Rijn het minibiebvoorbeeld nu intern als voorbeeld stelt van hoe het niet moet.

Lees meer over Gemeente Alphen aan den Rijn. in Overheid in Beeld
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Tony op
Als je dit soort vragen formeel stelt krijg je ook formeel antwoord. Moet je ook niet vragen, gewoon uitvoeren.
Maar wat heeft dat te maken met burgerparticipatie? Bestuurders roepen dat woord wel vaker maar kennen de betekenis daarvan wat minder.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers