of 59854 LinkedIn

Brabant kijkt kritisch naar Belgisch kernafval

Nucleair verwerkingsbedrijf Belgoprocess in het Belgische Dessel moet veiliger gaan werken. Dat zegt het Belgisch Agentschap voor Nucleaire Controle.

De provincie Noord-Brabant gaat kritisch kijken naar het rapport over de opslag van nucleair afval bij Belgoprocess in het Belgische Dessel. Belgoprocess leeft de veiligheidsmaatregelen onvoldoende na. Dat zegt het Belgisch Agentschap voor Nucleaire Controle.

Onaangekondigd

Het nucleaire verwerkingsbedrijf ligt vlak over de grens bij Eindhoven. Een maand geleden hield het agentschap er een onaangekondigde inspectie en constateerde diverse tekortkomingen aan de veiligheid. Zo zouden de gebouwen niet altijd veilig genoeg zijn voor opslag van nucleair materiaal. Ook schort het aan de brandveiligheid.

 

Potje plutonium

In oktober vond in het bedrijf een ongeval plaats, waarbij drie mensen radioactief besmet raakten. Er viel een potje plutonium op de grond tijdens een bezoek van inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap en Euratom. Dit incident was mede de aanleiding voor de onaangekondigde controle.

 

Carnavalsvakantie

In het provinciehuis van Noord-Brabant is vanwege de Carnavalsvakantie nog geen gelegenheid geweest om het rapport te bekijken, zegt woordvoerster Vanya van Dijk. ‘Maar we gaan dit zeker onderzoeken en kijken welke acties we eventueel moeten ondernemen richting bewoners, lokale bestuurders en België.’

 

Informatiebijeenkomsten

De provincie maakt zich al langer zorgen over de nucleaire activiteiten over de grens. In januari verzocht de provincie de Belgen om aan bezorgde lokale bestuurders uitleg te geven over de plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Er werden informatiebijeenkomsten georganiseerd voor raadsleden en bestuurders in Roosendaal, Bergeijk en Tilburg.

 

Grensoverschrijdende effecten

Bij minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) heeft Noord-Brabant erop aangedrongen om in gesprek te gaan met de Belgische autoriteiten over mogelijk grensoverschrijdende effecten van de berging. Hij beloofde dat te doen.

 

Geschikte grondlagen

Waar de ondergrondse opslag moet komen, is nog niet duidelijk. Daarover willen de Belgen pas in 2020 beslissen. Wel onderzoekt NIRAS, de Belgische organisatie die radioactief afval beheert, in opdracht van de Belgische regering welke grondlagen geschikt zijn. Sommige van deze lagen bevinden zich in het grensgebied met Nederland. Mede op verzoek van het ministerie van EL&I en de provincie Noord-Brabant heeft NIRA toegezegd dit onderzoek te verruimen naar dieper liggende grondlagen in andere delen van België.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.