Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Oosten van Nederland stroomt minste door

De Nederlandse woningmarkt zit op slot. Vooral in het oosten stagneert de doorstroming.

12 april 2024
Verhuizing
Shutterstock

Het gebrek aan doorstroming is een serieus probleem op de Nederlandse woningmarkt. Daardoor woont een deel van de mensen immers te groot en een ander deel juist te klein. De mutatiegraad loopt per gemeente sterk uiteen, zo bewijzen de laatste cijfers uit de Woonbase van het CBS. In grote steden is de gemiddelde woonduur minder dan een derde van die van sommige plattelandsgemeenten.

Directeur

gemeente Hollands Kroon
Directeur

Programmamanager Inclusieve Stad

gemeente Dordrecht
Programmamanager Inclusieve Stad

Leeftijd

Wie de kaart van Nederland bekijkt, ziet dat de woonduur lijkt toe te nemen van het westen naar het oosten. Daar, vlak aan de oostgrens, liggen de gemeenten met de hoogste woonduur, zoals Dinkelland, Tubbergen en Beesel (13 jaar). Maar de werkelijke koploper bevindt zich in Noord-Holland: Volendam-Edam (14 jaar). De woonduur per gemeente varieert sterk met de leeftijd van de inwoners. Dit is een reden waarom de woonduur in stedelijke gebieden korter is, soms maar een jaar of vijf. Een korte woonduur kan ook te maken hebben met de aantrekkingskracht van de gemeente, de aanwezigheid van onderwijsinstellingen, werkgelegenheid of veel nieuwbouw.

Honkvast

In plattelandsgemeenten zijn tachtigplussers het meest honkvast. Bijna een op de drie tachtigers in Staphorst (31,4 procent) woont al meer dan vijftig jaar op hetzelfde adres. Op enige afstand volgen Rucphen (29,6) en Uitgeest (27,6). Opvallend is dat het zuiden, het oosten en Noord-Holland op dit punt hoog scoren en dat de drie noordelijke provincies met toch ook veel platteland daarbij ver achterblijven. Afgezien van de Waddeneilanden hebben de Friese gemeenten Dantumadiel (16,6 procent) en Achtkarspelen (16,1) de meeste tachtigers die een halve eeuw hetzelfde huis bewonen.

Wassenaar

Kinderen die opgroeien in de welvarende gemeenten zijn het minst honkvast. Nauwelijks een kwart van de kinderen in Wassenaar en Bloemendaal blijft tot hun achttiende op hetzelfde adres wonen. Gemiddeld over heel Nederland blijft ongeveer de helft van de kinderen tot hun achttiende in hun geboortehuis wonen. In Urk, Tubbergen en Staphorst ligt dat percentage aanzienlijk hoger: twee op de drie kinderen verhuizen niet voor hun achttiende.

Vrouwen

Mannen en vrouwen zijn tot hun zeventigste vrijwel even honkvast. Tussen hun dertigste en vijfenzestigste blijven vrouwen gemiddeld een tikje langer op hetzelfde adres wonen dan mannen. Dat heeft ermee te maken dat een vrouw meestal iets jonger is dan haar man als zij gaan samenwonen. Boven de zeventig ontstaat een serieus verschil. Dat komt omdat vrouwen gemiddeld langer leven en na de dood vaak kleiner gaan wonen of in een instelling.

Bekijk de complete rubriek Nieuws in beeld met alle bijbehorende grafieken deze week in BB07 (inlog).

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie