Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Nieuwe spoorplannen ten koste van Dordrecht

De gemeente Dordrecht is boos over de nieuwe spoorplannen met onder meer de hogesnelheidslijn.

01 oktober 2013

De nieuwe plannen voor de hogesnelheidslijn vallen niet goed in Dordrecht. De internationale trein tussen Amsterdam en Brussel stopt straks niet meer in de Zuid-Hollandse stad, maar rijdt er omheen. ,,We worden letterlijk gepasseerd en de 270.000 inwoners uit de Drechtsteden moeten het richting België met stoptreinen en dus langere reistijd doen'', zei wethouder Jasper Mos (verkeer) maandag.

Over hogesnelheidslijn

Het is de bedoeling dat de zogeheten Beneluxtrein gaat rijden over een deel van de hogesnelheidslijn. Die gaat na Barendrecht rechtsaf, waar het gewone spoor rechtdoor naar Dordrecht loopt. Bij de Moerdijkbruggen na Dordrecht komt het HSL-spoor weer samen met het gewone spoor.
 
Goederentreinen door stad 

Dordrecht is bang dat minder passagierstreinen betekent dat er straks meer goederentreinen door de stad gaan rijden. ,,Goederentreinen met gevaarlijke stoffen blijven dwars door het centrum rijden terwijl personentreinen met een boog om Dordrecht gaan. Dat kan niet de bedoeling zijn. Wij willen meer mensen en minder gif door onze stad'', verklaart Mos.
 
 

Volgens de wethouder heeft het nieuwe hsl-spoor weinig wissels. Dat zou betekenen dat er een opstopping van treinen kan ontstaan als een trein stilvalt. De spoorplannen werden ontwikkeld na het mislukken van de Fyra-hogesnelheidstrein. Vrijdag werden de resultaten gepresenteerd. Niet alleen keert de oude Beneluxtrein terug, ook gaat een paar keer per dag een hogesnelheidstrein rijden tussen Amsterdam en Londen. Verder komen er meer snelle treinen tussen Den Haag en Eindhoven.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie