Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Doorstroming op woningmarkt grootst in Overijssel

In Noord-Holland is de minste doorstroom op de woningmarkt. Per 100 nieuwbouwwoningen worden er nog geen 40 vrijgekomen woningen bewoond.

25 november 2022
Woningbouw

In 2020 zijn bijna 70.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Eind 2020 waren 56.000 van deze woningen bewoond. De nieuwe bewoners verlieten bij elkaar 60.000 woningen. Twee derde van deze achtergelaten woningen kwam vrij voor bewoning door andere huishoudens. Eind 2020 waren er bijna 31.000 weer bewoond. Dat blijkt uit cijfers van de nieuwste versie van de nieuwbouwmonitor van het CBS.

Achterblijvers

Van de 60.000 woningen die werden achtergelaten door de bewoning van nieuwbouw in 2020 kwamen er ruim 20.000 niet vrij. Hier bleven familie en andere huisgenoten achter. Naar 8.000 van de bijna 40.000 overige woningen trokken nog geen nieuwe huishoudens. De circa 31.000 vrijgekomen woningen vormen de eerste schakel in een verhuisketen die gestart is door de realisatie van nieuwbouwwoningen. Onderzoek naar deze ketens kan inzicht geven in het effect van nieuwbouwwoningen op de doorstroom in de (regionale) woningmarkt. De nieuwbouwmonitor geeft informatie over woningen en huishoudens die betrokken zijn bij de eerste schakel in zo’n verhuisketen.

Minste doorstroom

De realisatie van 100 nieuwbouwwoningen leidde tot het vrijkomen en opnieuw bewoond worden van 44 andere woningen in 2020. Dit aandeel kan nog oplopen wanneer alle vrijgekomen woningen alsnog bewoond worden. In Noord-Holland was er in 2020 de minste doorstroom. Per 100 nieuwbouwwoningen werden er nog geen 40 vrijgekomen woningen bewoond. In Overijssel was de doorstroom het grootst met bijna 50 bewoonde vrijgekomen woningen per 100 opgeleverde nieuwbouwwoningen.

Aantal vrijgekomen en bewoonde woningen per 100 opgeleverde nieuwbouwwoningen
Aantal vrijgekomen en bewoonde woningen per 100 opgeleverde nieuwbouwwoningen

Van buiten

De meeste nieuwe bewoners van zowel nieuwbouwwoningen als achtergelaten woningen komen van binnen de eigen provincie. In 2020 kwamen 3.700 woningen vrij door de realisatie en bewoning van nieuwbouw die bewoners trokken van buiten de eigen provincie. 3.000 van deze bijbehorende gerealiseerde nieuwbouwwoningen trokken bewoners van buiten de provincie. Gemiddeld komen er naar verhouding minder mensen van buiten de provincie naar nieuwbouw dan naar de woningen die daardoor vrijkomen.

Flevoland

In Flevoland kwamen relatief de meeste mensen van buiten de provincie. In Groningen, Overijssel en Zeeland gold dit vooral voor de huishoudens die naar vrijgekomen woningen trokken. Die bewoners kwamen wel voor verschillende soorten woningen, want naar Zeeland kwamen de meeste huishoudens voor een vrijgekomen koopwoning (60 procent). Naar Groningen kwamen juist de meeste huishoudens voor een vrijgekomen huurwoning (61 procent). Gemiddeld verhuisden bewoners naar evenveel vrijgekomen koopwoningen als vrijgekomen huurwoningen (13.500).

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 22 van deze week.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie