Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Nieuw: Town Deals voor kleinere gemeenten

Na de City Deals voor grootstedelijke gebieden komt het rijk nu met een regeling voor plattelandsgemeenten

14 mei 2023
Dorpshuis
Shutterstock

De gemeenten Voerendaal, Beesel, Noard-East Fryslân, het Hogeland en Bronckhorst hebben afgelopen week samen met minister Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) de eerste vijf Town Deals gesloten.

Coördinator Financiële Administratie

Certus Groep in opdracht van de Bel Combinatie
Coördinator Financiële Administratie

Fiscalist

JS Consultancy
Fiscalist

Specifieke uitdagingen

Kleine en middelgrote gemeenten hebben hun specifieke uitdagingen, zeker die in landelijk gebied. Vergrijzing en ontgroening kunnen tot bevolkingsdaling leiden. Tegelijk is er in deze gebieden vaak meer ruimte voor woningbouw en bedrijven om zich te vestigen, wat de economie en werkgelegenheid kan stimuleren.

Nieuwe oplossingen

Om deze vraagstukken in samenhang aan te pakken, zijn de Town Deals ontwikkeld. Hierin werken deskundigen uit ministeries, provincies, kennisinstellingen en adviesbureaus op locatie bij gemeenten aan nieuwe oplossingen. De gemeenten Voerendaal, Beesel, Noard-East Fryslân, het Hogeland en Bronckhorst hebben de eerste Town Deals getekend, met als motto ‘Sterke Streken’. 

Koepels

De Town Deals zijn ontwikkeld met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Platform31 en de koepelorganisaties van middelgrote (M50), kleinere (K80) en plattelandsgemeenten (P10).

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie