Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

NAM wil nu afvalwater in bodem Drenthe gaan injecteren

Nu wordt dit afvalwater nog vanuit Schoonebeek naar Twente gebracht waar het in een leeg gasveld nabij Oldenzaal wordt gepompt. Dit tot groot ongenoegen van omwonenden, onder wie cabaretier Herman Finkers die in het gebied woont.

12 januari 2022
gasboring.jpg

Het olie- en gasbedrijf NAM wil het productiewater dat afkomstig is van de oliewinning in het Drentse Schoonebeek in lege olie-en gasvelden bij die plaats injecteren. Hierover gaat het bedrijf in overleg met provinciale en gemeentelijke bestuurders in Drenthe, zegt de NAM woensdag.

Oldenzaal
Nu wordt dit afvalwater nog vanuit Schoonebeek naar Twente gebracht waar het in een leeg gasveld nabij Oldenzaal wordt gepompt. Dit tot groot ongenoegen van omwonenden, onder wie cabaretier Herman Finkers die in het gebied woont. Vorige maand riep de cabaretier de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie op een einde te maken aan deze ondergrondse lozingen van miljoenen liters verontreinigd afvalwater per dag.

Giftig
Bij de oliewinning in Schoonebeek gebruikt de NAM stoom om de olie minder stroperig te maken, zodat die makkelijker kan worden opgepompt. Het afvalwater dat daarbij overblijft, wordt in lege gasvelden in Twente gepompt. Het bevat giftige chemicaliën die onder meer worden toegevoegd om leidingen te beschermen tegen corrosie. Volgens de NAM zit het verontreinigde water onder de grond veilig opgeborgen, maar bewoners van de regio hebben daar hun twijfels over.

Gasvelden
Wegens de toenemende bezwaren in Twente wil de NAM hiermee stoppen en onderzoeken of het afvalwater in Drenthe in een gas- of olieveld kan worden gepompt, dicht bij de olieproductie in Schoonebeek. Hier wordt al afvalwater in de gasvelden geïnjecteerd.

Gesprek
De NAM hoopt snel met het plan te kunnen beginnen en hiervoor de benodigde vergunningen te krijgen. ‘Hoe sneller we het voor elkaar krijgen, hoe beter, wat mij betreft’, zegt directielid Simon Vroemen van de NAM. ‘Wij vinden het wel gepast om daarover eerst in gesprek te gaan met betrokken gemeentes, provinciale bestuurders in Drenthe en Twente, rijksoverheid en overige belanghebbenden.’

Herman Finkers: beloftes NAM over lozingen eerst zien dan geloven
Cabaretier Herman Finkers is blij met de aankondiging dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) het voornemen heeft op korte termijn de injectie van afvalwater in Noordoost-Twente te stoppen. Maar de stemming in Twente blijft wel ‘eerst zien dan geloven’. Dat laat Finkers woensdag weten aan het ANP.

Stoppen met oliewinning
De NAM deed de uitspraken dinsdagavond tijdens een commissievergadering van de gemeente Dinkelland. Finkers zag naar eigen zeggen de sceptische houding ook bij de raadsleden. ‘In deze tijd van energieschaarste en -transitie zou natuurlijk het beste zijn helemaal te stoppen met oliewinning in Schoonebeek’, stelt hij. ‘Deze vorm van mijnbouw kost namelijk veel energie, geeft veel CO2- uitstoot en levert een olie op die voor de energievoorziening niet nodig is.’ (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
De NAM zit weer eens op hete kolen...Waar laten we binnenkort het kernafval van de toekomstige kerncentrales, gaat dat op dezelfde manier? Gaan we dan met onze eigen begraven delfstoffen nucleaire aardwarmte produceren?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie