Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

De Jonge: kritiek Omgevingswet niet kop ingedrukt

Sommigen vrezen dat de senaat onjuiste informatie heeft gekregen, nu ambtenaren mogelijk problemen rondom de wet niet hebben mogen melden.

ANP
10 juni 2022
Minister Hugo de Jonge
Shutterstock

Minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) vindt dat ambtenaren openlijk kritiek moeten kunnen geven op de Omgevingswet. Voor zover hem bekend, wordt kritiek op deze wet niet de kop in gedrukt. Als ambtenaren inderdaad onheus zijn bejegend 'vind ik dat niet goed'.

Griffier | gemeenteraad Waalwijk

Griffie Waalwijk
Griffier | gemeenteraad Waalwijk

Directeur 1Stroom

Geerts & Partners
Directeur 1Stroom

Dat zei De Jonge na afloop van de ministerraad. Enkele Kamerfracties hebben verontwaardigd gereageerd op de berichten dat ambtenaren en zelfstandigen (zzp'ers) die aan de Omgevingswet werken, zijn geïntimideerd en onder druk gezet om kritiek voor zich te houden. Een aantal ambtenaren is op non-actief gezet. Dat hebben zij enige tijd geleden gemeld bij GroenLinks-senator Saskia Kluit, die de meldingen bij de minister heeft aangekaart.

'Snel openheid'

PvdA-Kamerlid Khadija Arib heeft De Jonge en minister Hanke van Bruins Slot van Binnenlandse Zaken via schriftelijke vragen om opheldering gevraagd. Het zelfstandige Kamerlid Pieter Omtzigt stelt op Twitter dat de regering 'hier wel wat uit te leggen' heeft. De voorzitters van Tweede en Eerste Kamer moeten bij de regering opheldering vragen over deze gang van zaken, vindt hij.

Ook de SP wil dat het ministerie van De Jonge 'snel openheid' moet geven, twittert Kamerlid Sandra Beckerman. Als ambtenaren inderdaad onder druk zijn gezet en geïntimideerd, 'is het weer een dramatisch voorbeeld hoe slechte wetten er met kunst en liegwerk doorheen worden gedrukt.' De fractie van JA21 heeft er evenmin geen goed woord voor over.

De secretaris-generaal (sg) van Binnenlandse Zaken onderzoekt momenteel de signalen en gaat met een aantal getroffen ambtenaren in gesprek. Mensen die zich onheus bejegend voelen, moeten zich vooral bij de sg melden, zei De Jonge.

Invoering

Een aantal fracties in de Eerste Kamer vreest dat de senaat onjuiste of te rooskleurige informatie heeft gekregen, nu ambtenaren mogelijk problemen rondom de wet niet hebben mogen melden. De stemming over de invoering van de Omgevingswet op 1 januari is van de agenda gehaald. De invoering ervan per 2023 staat daarmee op losse schroeven.

De minister wil niet ingaan op de vraag of invoering per 2023 nog wel haalbaar is, nu de senaat twijfelt of hij wel betrouwbare informatie heeft. Op 21 juni is er een overleg met de Eerste Kamer. 'Als er zorgen zijn, gaan we kijken hoe we die kunnen wegnemen', zegt de bewindsman.

In de Omgevingswet worden alle regels en wetten voor ruimtelijke ordening en leefomgeving gebundeld en vereenvoudigd. Procedures worden versneld, zodat vergunningen sneller kunnen worden verleend. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie