Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Meer tijdelijke woningen voor statushouders

Het huisvesten van statushouders in tijdelijke woningen komt op gang. In Leiden maken contractafspraken tussen gemeente en corporaties de bouw mogelijk van 150 hoogwaardige woonunits, die twintig jaar kunnen worden gebruikt.

24 februari 2017

Leids grondcontract voorziet in langer gebruik

Op 4 maart worden de eerste zestien woningen geopend op een braakliggend terrein in de stad. Ze worden gebruikt voor statushouders, mensen uit de maatschappelijke opvang en reguliere woningzoekenden. De duurzame houten woonmodules kwamen vorig jaar als een van de winnaars uit de bus bij de prijsvraag die de Rijksbouwmeester en Platform Opnieuw Thuis hadden georganiseerd om innovatieve huisvesting voor statushouders te stimuleren. De tijdelijke units zijn door hun uitstraling en kwaliteit ook permanent te gebruiken, stelde de jury destijds. De gemeente is ook met andere aanbieders van woonunits in gesprek.

Voor de Leidse woningcorporatie Ons Doel komt de vernieuwing rond het ontwerpen van tijdelijke huisvesting op het juiste moment. ‘Je hebt al meer dan tien jaar nodig om de kosten eruit te krijgen voor goedkopere units’, licht corporatiedirecteur Christoffel Klap toe. ‘Dan kiezen we liever voor een klein, maar hoogwaardig alternatief voor de reguliere woningen waar statushouders, net als andere huurders, recht op hebben.’

Wethouder Roos van Gelderen (SP) vindt om een andere reden gelijkwaardige woningen belangrijk. ‘Ook voor het draagvlak in de buurt en de uitstraling die het heeft. Bij woonvormen voor langere tijd moet je niet met containers gaan werken.’ Die “langere tijd” is in Leiden contractueel vastgelegd. De woningen worden voor tien jaar neergezet, verspreid over drie locaties. De gemeente verplicht zich om na die tijd een nieuwe tijdelijke of permanente plek aan te wijzen voor de woningen. Voor de grootste van de drie locaties is het contract overigens nog niet getekend. Het blijkt nodig de modules te onderheien, waardoor een “forse overschrijding van de begrote 1,6 miljoen euro” is ontstaan, zegt de wethouder. Het college moet de gemeenteraad om extra geld vragen.

Lees het hele bericht op binnenlandsbestuur.nl/woonunits

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie