Verpakkingsfabrikanten hoeven in de toekomst niet door te gaan met het heffen van statiegeld op plastic flessen (petflessen). Dat vloeit voort uit een akkoord dat staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) heeft gesloten met de verpakkingsindustrie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), schrijft hij maandag aan de Tweede Kamer.
Statiegeld petflessen in toekomst niet meer verplicht
Petflessen hoeven vanaf 2014 niet meer via een statiegeldsysteem te worden ingezameld. Hier heeft staatssecretaris Atsma met de VNG…
Voorwaarden voor afschaffing
Het akkoord gaat over inzameling en hergebruik van afval, afkomstig van verpakkingen. Om petflessen in te zamelen, wordt nu nog statiegeld gebruikt. ,,Met dit akkoord blijft de verplichting voor het heffen van statiegeld niet meer bestaan'', schrijft Atsma. ,,Ik heb een aantal voorwaarden gesteld aan de afschaffing'', vervolgt hij. ,,Het is aan het bedrijfsleven om een moment te kiezen voor de overstap, maar dit zal in ieder geval niet voor 1 januari 2014 zijn.''
Inefficiënt en duur
De bedrijven willen van het statiegeld af, omdat de relatief kleine stroom petflessen nu los van het overige kunststof verpakkingsmateriaal wordt ingezameld. Dat is inefficiënt en duur. Inzameling via statiegeld kost 6 cent per fles, terwijl de andere wijze 1 tot 1,5 cent per fles kost.
Zwerfafval
Afgesproken is dat de bedrijven op eigen kosten en in overleg met de gemeenten en het ministerie een communicatiecampagne financieren over het verdwijnen van statiegeld en over de inzamelmethode die daarvoor in de plaats komt. De verwachting is niet dat de hoeveelheid zwerfafval stijgt. Mocht dit toch zo zijn, dan ontvangen de gemeenten daar een vergoeding voor. Dat geldt ook als gemeenten extra inzamelkosten moeten maken wanneer het statiegeld wordt afgeschaft.
Budget en uitvoering
Naast afspraken over kunststof gaat het akkoord ook over het hergebruik van de verpakkingsmaterialen glas, papier, karton, hout en metaal. De fabrikanten zorgen voor budget en de uitvoering, Atsma ziet toe op naleving. Voor de aanpak van zwerfafval stellen de bedrijven 20 miljoen euro per jaar beschikbaar voor extra activiteiten van de gemeenten.
Tegenstanders
Verschillende wethouders en bestuurders zijn tegen het afschaffen van statiegeld. Onlangs sloot ook de eerste bestuursregio, Noord-Veluwe, zich aan bij het protest.
Tegenstanders
Verschillende wethouders en bestuurders zijn tegen het afschaffen van statiegeld. Onlangs sloot ook de eerste bestuursregio, Noord-Veluwe, zich aan bij het protest.
.
Reacties: 11
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Heel erg voorbarig van meneer Joop! Er is helemaal nog geen akkoord, er ligt alleen een concept. Waarbij de gemeenten en bloc TEGEN de passage over afschaffen van statiegeld zijn.
Zou bovendien waarschijnlijk de slechtste beslissing uit zn loopbaan zijn. Statiegeld afschaffen (nou ja, misschien voor hem persoonlijk niet. De lobby van nedvang werkt kennelijk uitstekend........!!). En waarop wordt gebaseerd dat afschaffing geen gevolgen heeft voor zwerfafval? Het omgekeerde is namelijk waar, kijk nu maar in de openbare ruimte: zwerfafval wordt gedomineerd door petflesjes, blikjes en statiegeldvrije glazen flessen!!! Tel maar na; een systeem met een retour van meer dan 95% (statiegeld) wordt ingeruild voor een systeem met een retour van minder dan 50%. Waar zou die 45% blijven?? Alles maar bij Joop in zn tuin gooien?
Hier gaat het weer om de inmiddels beruchte zelfregulering van het bedrijfsleven. Zijn ze in Den Haag naief of belazeren ze de kluit? De ervaringen hebben ons inmiddels geleerd dat het laatste het meest waarschijnlijke is. En het is zo eenvoudig.
Wie rotzooi produceert voor eigen gewin moet op eigen kosten zorgen voor het opruimen daarvan.
Never change a winning team. Als iets goed functioneert, blijf er dan vooral vanaf! Statiegeld is een goede prikkel die tot een zeer hoog retourpercentage leidt. Bij afschaffing zal het alleen maar minder worden.
Het bedrijfsleven wil wel de lusten maar niet de lasten. Maatschappelijk verantwoord ondernemen maar niet na willen denken over de retourstroom van de producten waar je aan verdiend hebt, valt dat wel te rijmen met elkaar?
Voorwaarden aan de afschaffing: zijn die wel te handhaven? En wil de politiek die ook handhaven?
De wereld vergaat niet wanneer er een paar petflessen op straat liggen. Heb me overigens laten vertellen dat minister Hillen op advies van de Tobacco-industrie er bij Atsma op aangedrongen heeft om statiegeld op sigarettenpakjes in te voeren.
Onbegrijpelijk dat de VNG hiermee akkoord gegaan is. Ja, ja, als het misgaat krijgt de gemeente een vergoeding. Weet de VNG wel wat het allemaal kost om de openbare ruimte schoon te houden. De burgers verlangen dat namelijk wel van de gemeente en ik weet wat het voor troep het wordt als er geen prikkels zijn om afval in te leveren of op te ruimen. Ik vind dit een heel, heel slecht voorbeeld. En de bedrijven.... vertrouw die toch niet op hun blauwe ogen. Het gaat alleen maar om de profits en anderen mogen hun troep opruimen. Dat geldt voor alle sectoren, een enkel wit schaap daargelaten.
De berichtgeving is niet juist. Het VNG bestuur heeft aangegeven dat een besluit over statiegeld nu nog niet genomen kan worden: http://www.vng.nl/eCache/DEF/1/14/499.html
In een gemeente als Amsterdam, die er nu reeds alles aan doet om de inzameling van plastic te frustreren ten gunste van de eigen afvalenergiecentrale, zie ik dit akkoord met afgrijzen tegemoet.
Bovendien weet ik uit andere landen zoals Tsjechië, dat het zeer veel moeite kost om de burger ervan te overtuigen dat de PET flessen samengedrukt moeten worden ter verkleining van het afvalvolume.
Afschaffen van statiegeld is echt het domste wat je kunt doen. Elke dag komen er meer dan 8 miljoen stukken plastic in de zee, de plastic soep wordt dikker en dikker. Het plastic breekt niet af, maar valt uiteen in kleine stukjes. Die stukjes trekken gifstoffen aan en komen uiteindelijk in de voedselketen terecht omdat dieren denken dat het voedsel is.
Om te voorkomen dat al die troep op straat wordt weggegooid, moet je het statiegeld juist uitbreiden, ook op kleine flesjes en blikjes.
Dus denk na Atsma! CDA? Rentmeesterschap? Wa is da? Teken de petitie op echteheld.nl!!!
Zelfregulering en marktwerking; prachtige liberale gedachtegoed dat openstaat voor beïnvloeding door allerlei lobbyisten. Maar staat de meerderheid van onze maatschappij hierop te wachten. Ik vind de richting waar we met Holland B.V. heen gaan nou niet echt stroken met een democratisch bestel.
Ik vraag me zo langzamerhand af, of de bewindslieden rechtstreeks betaald worden door het bedrijfsleven. Misschien in dit verband: In ruil voor afschaffing na de regeerperiode een vette baan in het bedrijfsleven. IK ga er van uit, dat dit niet het geval is. Maar.....
Tegenwoordig kom je vooral veel van die blauwe waterflesjes die zogenaamd zo gezond zijn tegen en condooms. Smeerlapperij. Gewoon flink hard straffen door een overtreder zelf 5 jaar lang dwangmatig afval op te laten ruimen. De meeste hebben daar op zaterdag en zondag genoeg tijd voor. Dan hoeven zo ook niet domweg maar een beetje op de sportvelden rond te hangen. Wedden dat deze methode zijn vruchten afwerpt? Tuig is het