Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincies willen duidelijkheid kabinet over stikstofplannen

'Geen van de provinciebestuurders maakte van zijn hart een moordkuil', zei bemiddelaar Johan Remkes na afloop van het overleg in Arnhem.

boeren en stikstof
− Shutterstock

Provinciebestuurders willen dat het kabinet snel duidelijkheid verschaft over de stikstofdoelen, en daar vooral ook met één mond over spreekt. Tijdens een overleg in Arnhem hebben ze dat duidelijk gemaakt aan premier Mark Rutte en drie betrokken ministers. 'Geen van de provinciebestuurders maakte van zijn hart een moordkuil', zei bemiddelaar Johan Remkes na afloop.

Heldere doelen

Het zijn de provincies die de concrete plannen moeten maken om de stikstofdoelen van het kabinet te realiseren. Ze willen graag aan de slag, zei de Noord-Hollandse gedeputeerde Edward Stigter mede namens zijn collega's, maar het rijk moet helderheid geven over de doelen en de criteria. 'Dat er nog discussie is over hoe hoog het doel is en wanneer het bereikt moet worden, dat helpt niet', reageerde hij op de uitspraken van CDA-leider en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. Die vindt dat het kabinetsdoel, een halvering van de stikstuitstoot in 2030, 'niet heilig' is. 'Als het kabinet verschillende signalen afgeeft, hebben wij daar direct last van', aldus Stigter. 'Kom met heldere doelen en laat het ons op gebiedsniveau uitvoeren.'

Vragen

Remkes zei in zijn samenvatting van het gesprek achter gesloten deuren ook dat er wat de provincies betreft meer duidelijkheid moet worden gegeven. 'Op het boerenerf leeft een groot aantal vragen', merkte de bemiddelaar op. Enkele provincies, Friesland en Drenthe voorop, zouden graag meer tijd krijgen. 'Mijn vraag was wel: als het parlement 2030 in de wet opneemt, kan het toch niet zo zijn dat de vrije republiek zus of zo daar eigen opvattingen over heeft?', zei Remkes daarover.

Herkenbaar

Volgens Remkes was de teneur van het gesprek dat 'snelheid en een snel begin belangrijker zijn dan het eindtijdstip'. Provincies gaven verder aan het jammer te vinden dat de uitstootdoelen voor andere sectoren dan de landbouw, zoals mobiliteit en industrie, 'niet gelijktijdig zijn geformuleerd'. Hij noemde dat een 'herkenbaar punt'.

Deadline

'Niet iedereen voelt zich gehouden aan letterlijk het regeerakkoord', zei Rutte over de stikstofdoelen. 'Dat is voor ons natuurlijk wel richtinggevend.' Het jaartal 2030 was volgens hem 'geen groot punt van discussie'. Volgens hem is het halen van de deadline van volgend jaar 'een veel groter punt' voor de provincies. Die hebben tot 1 juli 2023 de tijd om plannen uit te werken. In de tussentijd, op 15 maart 2023, worden verkiezingen gehouden voor Provinciale Staten. Ook dat maakt het 'ingewikkeld', erkenden diverse provinciebestuurders.

Goede boterham

Het bieden van perspectief aan boeren blijft ook een zeer belangrijk punt voor de provinciebestuurders. Landbouwminister Henk Staghouwer komt volgende maand met concretere plannen daarover. 'Ik denk dat ik boeren richting kan geven. Dat er helderheid is welke financiële instrumenten we gaan inzetten en welke richting we opgaan als boeren willen extensiveren.' Met die term wordt bijvoorbeeld bedoeld: minder dieren houden. 'Wij gaan niet naar 50 procent minder boeren', verzekerde Staghouwer, die benadrukte dat boeren 'een goede boterham moeten kunnen verdienen'. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma

Het stikstofprobleem kan je niet alleen oplossen via de landbouw/boeren; dat is ook niet redelijk. Ook de luchtvaart, industrie, scheepvaart e.d. hebben daarin een fors aandeel en grote verantwoordelijkheid. Deze sectoren behoren gelijk op te trekken met het zoeken naar stikstofoplossingen.
Sowieso is er daarom een combinatie van landelijke/provinciale/gemeentelijke aanpak met een overallplan noodzakelijk.
Bovendien moet nu eerst eens goed wetenschappelijk worden vastgesteld en gecommuniceerd wat de achteruitgang van de natuur nou werkelijk veroorzaakt en in hoeverre het vaststellen van depositiewaarden daarin verbetering kunnen brengen. Moeten depositievoorwaarden daarom niet variëren en bijvoorbeeld aan het zich regelmatig wijzigende klimaat worden gekoppeld. Een oplossing lijkt meer te moeten worden gezocht in de klimatologische omstandigheden, innovatie bij bedrijven, vermindering van het aantal bosbranden, ook minder ganzen in de natuur e.d. Het helpt bijvoorbeeld niet om het stikstofprobleem voor natuurgebieden aan de kust op te lossen door ze zo aan te leggen dat er miljoenen ganzen (met veel uitwerpselen) binnenkomen. Dus ook beter nadenken over beheer en uitbreiding van natuurgebieden.

Op 23 augustus 2022, 10:27
P. Smit

Nederland heeft maar één natuur(lijk)gebied, de Noordzee, en dat gebied wordt op het ogenblik volgezet met machines voor wiebelstroom.
Alle andere natuur is cultuur.

Op 29 augustus 2022, 12:03
Nico Bos

Het kabinet was eigenlijk heel duidelijk over de stikstofplannen (die staan in het regeerakkoord), totdat de provincies en het CDA zich er weer tegenaan gingen bemoeien :-) . Die zijn samen met LTO, Rabo en Campina na het afschaffen van het melkquotum in 2015 de grootste boosdoeners die dit (mest) probleem gefaciliteerd hebben.

Op 23 augustus 2022, 17:09

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in