Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Rijk staat garant voor 150 miljoen euro bij tekorten in ov

Voorwaarde voor de regeling is dat vervoersbedrijven hun aanbod in balans moeten brengen met de vraag.

ANP
09 juli 2022
Tram in Rotterdam
Tram in RotterdamShutterstock

Het kabinet staat volgend jaar voor maximaal 150 miljoen euro garant voor mogelijke tekorten die de openbaarvervoersbedrijven oplopen als er nog steeds minder reizigers zijn dan voor de coronapandemie. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) biedt deze regeling aan de ov-sector aan om meer zekerheid te bieden. Met dit bedrag zijn volgens haar mogelijke verliezen in het somberste scenario in 2023 voor twee derde afgedekt.

Gemeentesecretaris

Heemstede via Geerts & Partners
Gemeentesecretaris

Staf Adviseur Bedrijfsvoering – portefeuille Financiën

Ministerie van Justitie en Veiligheid
Staf Adviseur Bedrijfsvoering – portefeuille Financiën

Niet duidelijk

Heijnen wijst erop dat niet duidelijk is hoeveel reizigers weer gebruik gaan maken van bus, metro, tram en trein. Er zijn verschillende prognoses gemaakt die nogal uiteenlopen. De regionale vervoerders en de NS gaan uit van veel minder reizigers. Op dit moment is dat redelijk stabiel op 80 procent van het aantal reizigers ten opzichte van 2019. Het Kennisinstituut voor Mobiliteit is positiever en stelt dat het aantal reizigers weer op het niveau van 2019 uitkomt.

‘Fors schrappen in de dienstregelingen is voor mij geen optie.’

Staatssecretaris Vivianne Heijnen

Lockdowns

Deze nieuwe regeling is anders dan de vergoeding die het ov de afgelopen jaren vanwege de coronapandemie ontving. Met dat geld kon het openbaar vervoer zijn dienstverlening op peil houden, terwijl er toen door de lockdowns veel minder gebruik van werd gemaakt.

Thuiswerken

Heijnen: ‘Met deze transitieregeling kunnen de treinen, bussen, trams en metro’s volgend jaar blijven rijden. Fors schrappen in de dienstregelingen is voor mij geen optie. We zien dat reizigerspatronen veranderen en dat mensen bijvoorbeeld vaker thuiswerken. De transitieregeling 2023 is bedoeld om de ov-sector te helpen vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Partijen die van de regeling gebruik willen maken, kunnen zich hiervoor aanmelden.’

In balans

Er zijn wel voorwaarden verbonden aan de regeling. Zo moeten de vervoersbedrijven hun aanbod na 2023 in balans brengen met de vraag. Ook moeten ze hun best doen om reizigers terug te krijgen. Belangrijk daarbij is dat het ov beschikbaar, betrouwbaar en veilig is, aldus de bewindsvrouw.

Teleurstellend

Ze vindt het evenwel ‘teleurstellend’ dat provincies en vervoersregio's haar voorstel voor een gezamenlijk vangnet hebben afgewezen, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Dat zou een omvang van 220 miljoen euro hebben gehad. Daarom heeft ze nu zelf een transitieregeling opgetuigd.

Te scherp

De Vervoerregio Amsterdam laat weten het ook jammer te vinden dat het is mislukt om samen afspraken te maken. De nieuwe regeling van Heijnen biedt wel mogelijkheden maar niet alle regio's kunnen hiermee uit de voeten, omdat enkele voorwaarden te scherp zijn, meldt voorzitter Melanie van der Horst. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie