Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterschap doodt 17 bevers

Het waterschap Limburg heeft deze winter 17 bevers gedood. De dieren veroorzaakten teveel schade aan het watersysteem, en kunnen niet…

Het waterschap Limburg heeft deze winter 17 bevers gedood. De dieren veroorzaakten teveel schade aan het watersysteem, en kunnen niet worden weggevangen.

Dammen

In de Bosbeek (gemeente Peel en Maas) en de Neerpeelbeek (gemeenten Nederweert/Leudal) werd het waterpeil teveel verhoogd door de blokkade van beverdammen, waardoor agrarische percelen te nat werden. Het waterschap moest daardoor hoge kosten maken om de dammen te verwijderen. Daarnaast bedreigden de oeverholen van de bevers de taluds, paden en wegen met inzakking Volgens het waterschap zorgde dit voor onacceptabele veiligheidsrisico’s voor wandelaars, automobilisten of onderhoudsmedewerkers. Ook zijn er bevers gedood die zich gevestigd hadden in de Everlose beek bij Maasbree. Deze dieren bouwden telkens een gemaal dicht, dat noodzakelijk is om een kassengebied van water te voorzien. In de gemeente Sittard-Geleen bedreigden de bevers een uniek ecosysteem te vernatten, en bedreigde een te laag waterpeil de fundering van kasteel Obbicht. 

Populatie

Eind jaren tachtig keerde de bever weer terug in de Biesbosch na een afwezigheid van anderhalve eeuw in Nederland, en sindsdien is de populatie sterk gegroeid. Volgens het waterschap Limburg zijn er alleen al in die provincie zo’n 1000 bevers. ‘Het aantal bevers dat voor  knelpunten heeft gezorgd is ons -ondanks de groei van de populatie- meegevallen. Door de droogte van het afgelopen jaar konden we de beverdammen juist goed gebruiken om het water zo lang mogelijk vast te houden. Zo helpt de bever een handje,’ zegt waterschapbestuurder Har Frenken.

Opties

Bevers die schade veroorzaken mogen volgens het Faunabeheerplan Bever gedood worden. Volgens het waterschap werd dit alleen gedaan omdat er geen andere opties meer waren. Het wegvangen van de dieren kan niet, omdat ze niet elders kunnen worden uitgezet. Op andere locaties wordt schade door dammen en graverij beperkt door het inzetten van niet-dodelijke methoden, zoals het verlagen van dammen of het aanleggen van een buis door de dam. De gedode bevers gaan naar het RIVM voor onderzoek.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul

Volgens mij slootjes genoeg in Nederland om bevers uit te zetten...natuur houdt zich niet altijd aan de lijntjes dames en heren waterschap

Op 25 april 2019, 09:43
Bernard

Nederland is nu eenmaal een druk bevolkt land waar belangen kunnen botsen. Als de bevers schade veroorzaken en andere opties zijn er niet dan is het doden van bevers legitiem wat mij betreft. Soms moet je gewoon knopen doorhakken en het waterschap doet dat. Bij muskusratten hoor je niemand.

Op 25 april 2019, 09:57
Mark

Ik begrijp de nieuwswaarde niet. Alleen al in Limburg meer dan 1.000 bevers. Nog geen 2% is nu gevangen.

Op 29 april 2019, 12:36

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in