Overslaan en naar de inhoud gaan

Plan voor windmolenparken op zee sneuvelt

Met de kleinst denkbare meerderheid van 38 stemmen tegen en 37 voor heeft de Eerste Kamer dinsdag een plan van minister Henk Kamp van…

Met de kleinst denkbare meerderheid van 38 stemmen tegen en 37 voor heeft de Eerste Kamer dinsdag een plan van minister Henk Kamp van Economische Zaken voor windmolenparken op zee weggestemd. 

Ongenoegen
De Kamer gaf daarmee uiting aan hun ongenoegen over het feit dat de minister de voorgenomen splitsing van energiebedrijven Eneco En Delta niet ongedaan wil maken. De splitsing en het plan voor de windmolenparken zijn aan elkaar gekoppeld.
 

Lokale overheden
Delta en Eneco zijn nog de enige twee Nederlandse bedrijven die stroom opwekken en leveren en ook beschikken over hun eigen kabels. Dat willen ze zo houden, omdat ze vrezen dat ze zonder netwerkbedrijf worden opgeslokt door een groot buitenlands bedrijf. De twee energiebedrijven zijn volledig in handen van lokale overheden. Eneco is eigendom van 53 Nederlandse gemeenten verspreid over meerdere provincies. Rotterdam, de  vestigingsplaats van Eneco, is met bijna 32  procent de onbetwist grootste en belangrijkste aandeelhouder.  Delta is voor de helft bezit van de provincie Zeeland en voor bijna de helft van de Zeeuwse gemeenten. Daarnaast hebben de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland een klein deel van de aandelen in handen.

Gestrand
De meerderheid in de Eerste Kamer vroeg Kamp om Eneco en Delta pas te splitsen als ook energiebedrijven in andere Europese landen dat moeten. Maar Kamp piekert daar niet over. Hij legde zelfs een speciaal verzoek van de Senaat naast zich neer. De wet STROOM, die de komst van grote windmolenparken op zee regelt, is nu gestrand. De regeringspartijen VVD en PvdA, die in de Senaat in de minderheid zijn, kregen alleen steun van D66, SGP en GroenLinks. GroenLinks verklaarde met ‘pijn in het hart' voor te stemmen. De partij is tegen de splitsing van de energiebedrijven, maar wilde de plannen voor duurzame energie niet tegenhouden.
 

Dilemma
Andere partijen spraken ook over een dilemma, maar vonden een ‘signaal' richting Kamp belangrijker. De minister benadrukte voor de stemming dat de energiebedrijven zich ook moeten opdelen als de nieuwe wet het niet zou halen. Dan blijft namelijk de oude wet gelden waarin de splitsing is vastgelegd. Eneco roept de politiek op om snel ‘tot een oplossing te komen voor deze impasse', meldde het bedrijf in een statement. (ANP/Red)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk

spijtig voor de grote beleggers, de nutsbedrijven, de financiele instellingen (abn) die nu niet de mega subsidies van de overheid kunnen oogsten

Op 23 december 2015, 19:51
True

laten we welwezen, niemand wil die rommel in de achtertuin, zet ze in de amsterdamse grachten tussen de andere onrendabelen

Op 23 december 2015, 23:02
Ar

Jammer dat politieke spelletjes leiden tot niet-plaatsing van windmolens. Weer een gemste kans..

Op 24 december 2015, 08:22
H. Heezen

Het is puur aan de halsstarrigheid van minister Kamp te wijten dat de windmolens vertraging oplopen. En de PvdA vooert kritiekloos het VVD programma uit.
Treurig.

Op 24 december 2015, 09:10
s.seelen

Wanneer krijgen we eindelijk nieuwe verkiezingen?
Dit kan zo toch niet nog een jaar dooretteren?

Op 24 december 2015, 10:40
Henk Daalder

De vertraging is niet erg. Want EZ vertraagt #duurzaam al 20 jaar. Die kabels voor offshore windparken had EZ al 10 jaar geleden moeten regelen. Toen Denemarken het goede voorbeeld gaf. Hun offshore wind levert nu stroom voor 10 cent, dankzij EZ kost het hier nog 15 tot 17 cent, met goedkopere kabels.
De Wet Stroom is ook een verslechtering met de bestaande wet,, vooral voor grote groepen burgers die samen duurzame stroom willen opwekken, dat wil EZ onmogelijk maken.
EZ heeft ook veel vijanden gemaakt, toen het een groot offshore project van Eneco kapot maakte, ten gunste van grote buitenlandse investeerders.
EZ en de VVD voeren een tactiek van de verschroeide aarde tegen Duurzaam.


Maak elk Nederlands bedrijf kapot dt verdient aan windenergie


Geef vooral buitenlandse investeerders wettelijke zekerheden, zodast zo veel mogelijk geld uit onze samenleving weg vloeit.


Waarom kan een rijk land zijn eigen windmolens niet betalen, en het voordeel zelf houden?

Op 24 december 2015, 11:08
Niels

Eens met Henk. Waarom worden de grote bedrijven (vaak niet eens Nederlandse) zo halsstarrig beschermd ten koste van de gewone Nederlander? Mag de Nederlandse bevolking nu eindelijk eens de regie pakken over haar eigen toekomst?

Op 24 december 2015, 12:43
peter

Er zijn dit jaar 172 goede windmolens gesloopt. Hierna zijn ze vervangen met 350 miljoen subsidie. Bij deze zgn. Subsidiemolens draait het echt niet om te wind maar om goud geld

Op 25 december 2015, 14:52
Peter pan

@peter en henk:
Het is volkomen normaal dat er partijen zijn die verdienen aan de windmolens. Zelf heb ik 450.000 geinvesteerd met een rendement van 12,5% per jaar. Mijn fiscale en subsidievoordelen heb ik nodig om verder te blijven investeren in wind. Leve de duurzaamheid!

Op 25 december 2015, 17:28
Henk Daalder

De inwoners van Eindhoven hebben nu de kans hun eigen windpark te bouwen. En daarmee het voordeel zelf te houden, ipv de belasting aftrek van rijke mensen te subsidieren. Subsidie overbodig

Op 26 december 2015, 20:55
Herman Nijskens

Wat is nu het probleem van splitsing?
Delta heeft gewoon de boot gemist en zit nu op de blaren.
De decentrale overheden met aandelen Essent en Nuon hebben goud geld verdiend door tegen piekprijzen te verkopen. Als je denkt dat energiereuzen zo gruwelijk veel geld verdienen waarom koop je dan geen aandelen?
De elektriciteit is alleen duur door de energiebelasting.

Op 28 december 2015, 12:37
marco

Goede zaak dat de laatste energiebedrijven in Nederlandse handen blijft. Er is al genoeg weggegeven aan buitenlandse partijen.
En laten we aub stoppen met vol in te zetten op wind. Er is maar 1 natuurlijke energiebron en dat is de zon. Zonne-energie zal binnen afzienbare tijd ook goedkoper zijn dan wind. Zeker als men de importheffing opheft. 1% van alle landbouwgrond is voldoende om alle particulieren van stroom te voorzien. Doe er nog 1% bij en ook de bedrijven zijn te voorzien van groene stroom. De komende jaren zullen er veel gebouwen duurzamer worden, het surplus aan opgewekte stroom kun je dan opvangen met opslagsystemen. Deze systemen zullen de komende jaren ook een enorme boost gaan krijgen.
Wind is in veel gebieden geen draagvlak voor, voor zon wel. Wat is dan het probleem? Juist, die paar mensen die enorm veel geld verdienen met windparken! Die lobby is te sterk en moet worden tegengehouden. Wind is een grote leugen. Het is niet zo efficient als men zegt. De megamolens blijken niet eens te werken in Nederland, de ene die er staat die draait 90% van de tijd niet eens. Het gaat puur om doelstellingen en die kan men halen met opgesteld vermogen en niet met opgewekt vermogen. En die grote molens zorgen voor een snel resultaat om het opgestelde vermogen te bereiken. Kost klauwen met geld en wordt nimmer terugverdient!
Zon is en heeft de toekomst!

Op 4 januari 2016, 09:32

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in