Overslaan en naar de inhoud gaan

Besluit tot verkoop Amsterdamse afvalverwerker AEB

De verkoop van AEB zat er al een tijdje aan te komen. Vorig jaar februari nam het college al een principebesluit en afgelopen oktober was…

De Amsterdamse afvalverwerker AEB kan definitief worden verkocht. Dat heeft het college van burgemeesters en wethouders van Amsterdam maandag besloten. Het college verwacht dat het verkoopproces nog in het eerste kwartaal van dit jaar begint.

Akkoord Europese Commissie
De verkoop van AEB zat er al een tijdje aan te komen. Vorig jaar februari nam het college al een principebesluit en afgelopen oktober was er volgens het stadsbestuur aan de belangrijkste voorwaarden voldaan. Het college voorziet nu dat de Europese Commissie op korte termijn akkoord gaat met de verkoopplannen, waarmee het laatste obstakel voor de verkoop zal worden weggenomen.

Overbruggingscontract
Als AEB niet meer in handen is van de gemeente, moet het contract voor de afvalverwerking van huishoudelijk afval worden aanbesteed. Het college verwacht dat dit een complex traject zal zijn en heeft daarom met AEB tot eind 2025 een overbruggingscontract gesloten. AEB blijft dus in ieder geval tot en met 2025 het Amsterdamse afval verwerken.

Duurzame warmte
Amsterdam, de enige aandeelhouder van AEB, doet de afvalverwerker niet helemaal van de hand. Het belang van 50 procent van AEB in het onderdeel Westpoort Warmte (WPW) wordt voor 73 miljoen euro door de gemeente gekocht. Zo houdt de stad de regie over de levering van duurzame warmte, met het oog op de ambitie dat Amsterdam in 2040 helemaal aardgasvrij wil zijn.

Betaalbaarheid
WPW zal 20.000 individuele woningen en 280 bedrijven en andere grootverbruikers in Amsterdam van stadswarmte voorzien. De gemeente heeft met energiebedrijf Vattenfall, de andere aandeelhouder, afspraken gemaakt op het gebied van betaalbaarheid, duurzaamheid en groei van het netwerk. Zo moet WPW tot een kwart van de goedkoopste warmteaanbieders van Nederland gaan behoren.

Aanvullende financiering
Door de groei van het netwerk van WPW moet de gemeente een aanvullende investering doen van 25 miljoen euro. Het college legt deze verhoging van de financiering nog voor aan de gemeenteraad op 10 en 11 februari. Ook kan de raad dan wensen en bedenkingen inbrengen over het definitieve verkoopbesluit.

Forse schulden
AEB kampt met forse schulden. Het bedrijf staat voor 200 miljoen euro in het krijt bij de banken en voor 143 miljoen euro bij de gemeente. Ook is er een belastingschuld. Verder zouden de milieuvergunningen voor de nieuwe biomassacentrale van AEB niet geldig zijn. Maar volgens duurzaamheidswethouder Marieke van Doorninck zijn de vergunningen wel degelijk geldig. De centrale, die 60 miljoen heeft gekost, is sinds half juli in bedrijf. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Andreas Dijk

Weet u niet dat het het college van burgemeester en wethouders is? Dus burgemeester in enkelvoud. BB maakt die fout wel vaker de laatste tijd.

Op 19 januari 2021, 07:52

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in