De rivier de Berkel in de Achterhoek krijgt deze zomer tussen Almen en Zutphen 15 nieuwe bochten. Daardoor wordt de rivier 2,5 kilometer langer. Het weer slingerend maken van de Berkel is het sluitstuk van groot onderhoud dat waterschap Rijn en IJssel in de afgelopen jaren aan de rivier heeft gepleegd.
Waterschap verlengt rivier de Berkel
Het waterschap wil door middel van een verlenging en 15 bochten dat de oorspronkelijke flora en fauna terugkomt.
Kaarsrecht
De Berkel is 110 kilometer lang en ontspringt in Duitsland. In Nederland stroomt de rivier door de Achterhoek naar Zutphen en mondt daar uit in de IJssel. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw is de Berkel op Nederlands grondgebied kaarsrecht getrokken om wateroverlast bij hoogwater tegen te gaan. Met stuwen en sluizen kon de waterstand strak geregeld worden.
Flora en fauna
Tegenwoordig wordt heel anders tegen waterbeheer aangekeken. Het schap wil dat de oorspronkelijke flora en fauna terugkomt. Door het aanleggen van bochten met deels hoge en deels lage oevers ontstaat er variatie in stroomsnelheid en waterdiepte. De oevers van de Berkel worden natuurlijk beheerd. Door die maatregelen wordt het rivierwater ook schoner.
Kavels geruild
Landbouwgronden langs de rivier worden deels opgehoogd met de 240.000 kuub grond die bij het graven van de bochten vrijkomt. De rest van de grond wordt gebruikt om rechte stukken van de rivier te dempen. Het schap heeft ook kavels geruild met boeren, zodat zij dichter bij huis kunnen werken en het Berkeldal zo natuurlijk mogelijk blijft..
Reacties: 9
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Welk probleem wordt nu opgelost?
Ik ben bang dat Henk geen antwoord krijgt op deze vraag
Stap eens af van die probleemgeörienteerde benadering en stel de vraag anders: welke kansen en mogelijkheden worden gecreëerd?
Het 'probleem' dat wordt opgelost is dat een riviertje dat rechtgetrokken is, niet de fauna en flora herbergt die er oorspronkelijk wel in thuishoort. Daar is in Europees verband wetgeving op gemaakt (Kaderrichtlijn Water) waaraan doelen vastzitten. Die doelen warden in de Berkel totnutoe waarschijnlijk niet gehaald. Of ze met deze maatregel wel gehaald gaan worden is geen abc-tje. In de tussentijd denk ik wel dat de belevingswaarde in landschappelijke zin en de recreatieve aantrekkelijkheid met de maatregelen toenemen.
Henk, het probleem van uit hun neuzen vretende waterschapsambtenaren en adviesbureaus wordt hiermee opgelost. Het mag wat kosten, maar de ingezetenen betalen toch wel, desnoods afgedwongen bij de rechter.
Punt is dat een nu al aantrekkelijk gebied met leuke wandelroutes aan linker en rechteroever - blijven die routes? - wordt omgetoverd in een aantrekkelijk gebied. Dus: wat hebben we gewonnen en wat kostte dat?
Wie zijn in hemelsnaam de personen die reageren op deze artikelen? De intelligentie straalt er van af, zeg maar. En wat knap van ze dat ze deze website weten te vinden. Ik bedoel, dat ze al verder komen dan telegraaf.nl is al een hele prestatie.
Heb vandaag van Lochem naar Zutphen gelopen langs de Berkel (het "oude"pad). Ik denk dat het echt prachtig is als het klaar is. Ik heb nog nooit zoveel eenden, meerkoeten en zwanen gezien. Ook de nieuwe bochten zijn erg mooi. Wel jammer dat nergens aangegeven staat dat sommige oevers niet meer begaanbaar zijn voor wandelaars
ik vind het prachtig, alle nieuwe natuur is welkom.