Het advies van GGD Nederland voor een verbod op nieuwe woningen dichtbij megastallen, krijgt geen steun van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten. Het is juridisch niet mogelijk om een vergunning te weigeren vanwege de volksgezondheid, verklaart de VNG.
‘Woonverbod bij megastallen juridisch niet houdbaar’
Het is juridisch niet mogelijk om een vergunning te weigeren vanwege de volksgezondheid, zegt de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten.
250 meter
GGD Nederland stelde vorige week voor om bij bestaande bedrijven geen nieuwe huizen te bouwen in een straal van 250 meter. Reden daarvoor is de aanwezigheid van ziekmakende bacteriën op en rond die bedrijven. In een straal van 250 tot 1000 meter rond een bedrijf moet eerst een gezondheidseffectenrapportage worden opgesteld voor er eventueel mag worden gebouwd. Dezelfde regels moeten gelden als nieuwe megastallen worden gebouwd in de buurt van woonwijken.
Wettelijk onmogelijk
Volgens de VNG hebben gemeentebestuurders grote behoefte aan handvatten om gezondheid te laten meewegen bij de beoordeling van vergunningaanvragen voor intensieve veehouderijen. Dat is nu wettelijk onmogelijk, zegt VNG-woordvoerster Liane ter Maat.
Geen weigeringsgrond
‘Als op de grond al de bestemming voor veehouderij rust en een ondernemer doet een aanvraag voor nieuwbouw, dan is gezondheid geen weigeringsgrond. Datzelfde geldt wanneer een projectontwikkelaar wil bouwen op grond met een woonbestemming.’ Gemeenten kunnen bij het wijzigen van een bestemmingsplan de volksgezondheid wel meenemen in de afwegingen.
Niet onderbouwd
Het afstandscriterium van de GGD is niet onderbouwd, zegt de VNG en niet bruikbaar voor gemeenten. De vereniging voelt meer voor het opstellen van normen over de hoeveelheid fijnstof die mag vrijkomen in de omgeving van een bedrijf. ‘Het maakt namelijk nogal uit of er kippen, koeien of varkens zitten. En of het een moderne stal is die aan de nieuwste eisen voldoet, of een stal van twintig jaar oud. Een afstandscriterium houdt geen rekening met die verschillen.’
Onderzoek Gezondheidsraad
De Gezondheidsraad doet op dit moment onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van de intensieve veehouderij. Met de uitkomsten daarvan kunnen normen worden vastgesteld, zegt de VNG.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Geweldig! Zijn we sinds de jaren 8o (vorige eeuw) ondergedompeld in een meer van milieuvoorschriften en dan dit.
Geef mij de Hinderwet maar weer terug; weinig regels en effectief waar gewenst.
(Wanneer wordt de VNG nu eindelijk eens opgeheven?)
Waarom mag je een pluimveemoederbedrijf van 1100m2 niet omvormen schapenverblijf? Wat mag je dan nog wel ? Is er schadevergoeding voor tekrijgen?