Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterschap fout met Krabbenscheer

Het waterschap Hunze en Aa’s is oktober vorig jaar fout geweest met het weghalen van het plantje Krabbenscheer. Tijdens baggerwerk bij…

De provincie Groningen zegt met deze baggerwerkzaamheden niets te maken te hebben. ‘Wij zijn niet met het zuidelijk deel bezig geweest. Daar is wel onderhoud gaande van het waterschap en kennelijk is het plantje daar verwijderd’, zegt Nicolette Boelens, woordvoerder van de provincie Groningen.

 

Het waterschap erkent dat het plantje is weggehaald. ‘Wij zijn sinds vorig jaar druk met de implementatie van de Flora- en Faunawet. Wij hebben 3500 kilometer watergang, 300 kilometer dijken en 70 mensen. Je kunt niet verwachten dat zij met één druk op de knop alle regels kennen’, zegt Henk van der Leij, afdelingshoofd Veiligheid en voldoende water van het waterschap Hunze en Aa’s. Een machinist heeft op het bewuste stuk alle Krabbenscheer verwijderd. Dat is het plantje waarin de Groene Glazenmaker, een libellesoort, de eitjes legt. ‘Op dat stuk is alles weg, maar eromheen is nog Krabbenscheer genoeg. Er zat daar al bijna niets’, zegt Van der Leij. Toch was het verdwijnen van het plantje aanleiding voor Stichting Platform Berend Botje uit Kiel Windeweer om in oktober 2007 aangifte te doen.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De politie heeft de zaak onderzocht en proces verbaal opgemaakt. De zaak ligt nu voor bij Justitie. Bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid zou ontheffing zijn aangevraagd voor het verdwijnen van het plantje op dat specifieke stuk. ‘Die procedure moet altijd worden gestart. Bekeken moet worden hoe ernstig de schade is en afhankelijk van dat onderzoek worden maatregelen opgelegd voor het tot een ontheffing komt. Dat kan vrij snel, maar er zijn ook trajecten bekend die al een jaar lopen, omdat bezwaar is aangetekend. In de provincie Fryslân speelt zo’n zaak’, zegt Gernant Deekens, woordvoerder van de dienst regelingen van het ministerie van LNV.

 

Het waterschap werkt aan een veldgids voor de bijscholing van medewerkers. ‘Zoiets duurt even. Er zijn medewerkers die al dertig jaar hetzelfde werken. We hebben nu de hulp ingeroepen van ecologen, staatsbosbeheer en natuurmonumenten. Een fout is niet helemaal uit te sluiten, maar we zijn er wel een stuk alerter op’, aldus Van der Leij.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in