Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Provincie Gelderland mag herten blijven afschieten

De provincie Gelderland hoeft het afschieten van grote wilde hoefdieren niet stil te leggen, heeft de rechtbank in Utrecht bepaald. De Faunabescherming had om een verbod gevraagd omdat de organisatie vreest voor het welzijn van de wolf.

24 december 2021
oostvaardersplassen-hert.JPG

De provincie Gelderland hoeft het afschieten van grote wilde hoefdieren niet stil te leggen, heeft de rechtbank in Utrecht bepaald. De Faunabescherming had om een verbod gevraagd omdat de organisatie vreest voor het welzijn van de wolf.

Volgens de stichting verstoort het afschot het leefgebied van de wolf en zou de provincie daarom handhavend moeten optreden. De provincie wees dat verzoek af, waarop de Faunabescherming naar de rechter stapte.

 

Dam- en edelherten

In 2019 verleende de provincie Gelderland een ontheffing voor het doden van grote wilde hoefdieren. Hieronder vallen damhert, edelhert, wild zwijn en ree. In het gebied ligt ook de Veluwe, waar sinds kort ook de wolf zich heeft gevestigd. Volgens de Faunabescherming leidt het afschot van de grote wilde hoefdieren op en rond de Veluwe tot (ernstige) verstoring van het leef- en rustgebied van de wolf. Dat zou in strijd zijn met de Wet natuurbescherming (Wnb).

De provincie stelt dat de wolven niet worden verstoord door het geluid van de geweren. Zo vestigen wolven zich veel op militaire oefenterreinen. De rechter is het met de provincie eens, maar stelt tegelijkertijd dat de toenemende menselijke activiteit wél voor verstoring kan zorgen.

 

Zieke dieren

Het afschot van de grote wilde hoefdieren is nodig vanwege verschillende belangen, waaronder de bescherming van wilde flora en fauna. Ook moet het onnodig lijden van zieke dieren worden voorkomen. Door de komst van de wolf is dit niet ineens overbodig geworden. Op dit moment is volgens de rechter geen sprake van een situatie waarin de wolven zodanig worden verstoord dat het afschot moet worden stilgelegd. Het belang van afschot weegt volgens de voorzieningenrechter zwaarder dan het welzijn van de wolf. (ANP)

 

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
Hoe meer wolven je afschiet hoe minder statistische kans er is op verstoring. Dus neem die wolven dan ook mee als target, want dit is natuurlijk pure discriminatie en dus in strijd met het gelijkheidsbeginsel. Ik voorzie binnenkort een demonstratie van de getroffen hoefdieren die met hun vlees ons nu weer rijkelijk voorzien van een kerstmaaltijd.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie