Overslaan en naar de inhoud gaan

Harde eisen voor nieuwbouw Borssele

Het is aan het Zeeuwse energiebedrijf Delta zelf om een goede partner te kiezen voor de eventuele bouw van een nieuwe kerncentrale in…

Winst gedaald
Uit de jaarcijfers van Delta bleek vorige week dat het bedrijfsresultaat sterk is gedaald. Volgens Greenpeace kan het bedrijf zich de bouw van een tweede kerncentrale naast de bestaande in Borsele niet langer permitteren. De bouw zal naar schatting rond de 4 tot 5 miljard euro kosten.

 

Aandeelhouders
De gemeente Borsele en de provincie Zeeland hebben als aandeelhouder een stem bij de partnerkeuze, maar zullen zich er als bestuurder slechts zijdelings mee bemoeien. De bouw van een kerncentrale is vooral de verantwoordelijkheid van de Rijksoverheid.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Buitenlandse investeerders
Delta maakte bekend geen financiële problemen te zien voor de bouw. Als de vergunningen rond komen dan zijn er voldoende (buitenlandse) investeerders bereid deel te nemen in het project, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

 

Niet commercieel
De rechter verbood onlangs deelname van het Duitse energiebedrijf RWE in de bestaande kerncentrale in Borsele. De centrale zou niet in handen mogen komen van een commercieel (buitenlands) bedrijf.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Provincie
Of de uitspraak automatisch ook geldt voor een eventuele tweede centrale is onduidelijk, zo stelt energie-gedeputeerde Marten Wiersma (GroenLinks). ‘Zo de centrale er al moet komen, dan is er veel voor te zeggen om beheer en zeggenschap in publieke handen te houden’.  Of dat buitenlandse bedrijven uitsluit kon Wiersma niet zeggen.

 

Gemeente
Burgemeester Jaap Gelok van Borsele ziet weinig kwaad in een buitenlandse investeerder. Dat zou ook een commercieel bedrijf mogen zijn. ‘Daar gaan wij als gemeente niet over’.

 

Harde eisen
Wel stelt Gelok harde eisen aan de veiligheid en de continuïteit van het beheer van een mogelijke nieuwe centrale.  ‘Daar ga ik als burgemeester wel over. Het De gemeente verlangt dat er al voor de bouw (financiële) garanties zijn dat wij uiteindelijk niet met een half afgebouwde of over 60 jaar met half ontmantelde kerncentrale blijven zitten’. 

 

Tachtig jaar
Ook voor Wiermsa moet het publieke belang geborgd zijn. ‘De bouw van een kerncentrale is geen sinecure. Je praat over termijnen van minimaal 80 jaar. Dat vraagt eerder om een publieke investeerder dan om een commerciële beheerspartner’.

 

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in