Advertentie
ruimte en milieu / Column

Verbeterpuntje: alle luiken open

Scholen, gemeenten en installatiebedrijven hebben al de grootste moeite om alle coronaperikelen op te vangen en de energietransitie in gang te zetten. Er is over de hele linie veel te weinig capaciteit om projecten snel van de grond te trekken.

25 augustus 2021

De scholen gaan weer open. Mondkapjes en anderhalve meter hoeven niet meer. Het enige advies is nog ventileren. Dat betekent voor veel scholen deuren en ramen open, want de mechanische ventilatie is in veel scholen nog lang niet op orde. Het ziet er ook niet naar uit dat dat voor de winter wel het geval is. Dit ondanks de miljoenen die het kabinet hiervoor heeft vrijgemaakt.

Grootste struikelblok is nog steeds geld. De beschikbare middelen voor de bekostiging van onderwijshuisvesting en de subsidies voor ventilatie zijn veel te laag om het probleem op te lossen. Er valt namelijk ook nog een achterstand weg te werken. Ook voor corona was de luchtkwaliteit bij veel scholen onder de maat.

 

Maar ook de subsidieregeling om dit probleem op te lossen, het SUVIS, is een probleem. Vanuit het rijk is 360 miljoen euro beschikbaar gesteld waarvan 100 miljoen aan het begin van dit jaar. Die pot was snel leeg. Op verzoek van de Tweede Kamer is half augustus 100 miljoen euro extra versneld beschikbaar gesteld.

 

Dat wil niet zeggen dat er snel gehandeld kan worden. Politiek en praktijk sluiten niet altijd lekker aan. Zo is het de vraag of alle toegekende subsidie ook gebruikt zal worden. Veel scholen kunnen de 70 procent vereiste cofinanciering niet opbrengen en ook gemeenten zijn niet altijd in staat het extra geld op te hoesten. Daardoor komt de gewenste verbetering te traag van de grond. Ook is de regeling te sectoraal. Ventileren en verwarmen zijn zaken die je in relatie tot elkaar moet bezien en daar is in de regeling onvoldoende rekening mee gehouden. 

 

En dan hebben we nog de hobbel van de beschikbare capaciteit. Scholen, gemeenten en installatiebedrijven hebben al de grootste moeite om alle coronaperikelen op te vangen en de energietransitie in gang te zetten. Er is over de hele linie veel te weinig capaciteit om projecten snel van de grond te trekken.

 

Hoe dan wel? Wie het weet mag het zeggen. Ik kom even niet verder dat we alle luiken voor een betere oplossing open moeten zetten. Mooi streven maar zo gaat het niet lukken. Ook hoop is dat politiek en praktijk elkaar beter weten te vinden. Wat mij betreft ligt ook hier een verbeterpuntje. Mooie opgave voor een verbeterteam.

 

Ingrid de Moel 
Lees hier meer colums van Ingrid de Moel

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nadine
Herkenbaar. Hopelijk komen er slimme oplossingen. Lijkt me inderdaad wat voor een verbeterteam.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie