Het Nederlandse wegennet groeit vooral in gemeenten. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Veel extra wegen in gemeenten
Er is sinds 2001 ruim 8704 kilometer aan wegennet bijgekomen dat onder het beheer van gemeenten valt, een stijging van 7,4 procent.
Overgedragen aan waterschappen
Er is sinds 2001 ruim 8704 kilometer aan wegennet bijgekomen dat onder het beheer van gemeenten valt, een stijging van 7,4 procent. Doordat echter ruim 7000 kilometer van dat wegennetwerk is overgedragen aan de waterschappen, is de stijging statistisch gezien minder groot. Waterschapswegen maken een aanzienlijk deel uit van hetwegendekin Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, buiten de bebouwde kom.
Snelwegkilometers
De hoeveelheid snelwegdek is in dezelfde periode met maar 4,7 procent toegenomen, oftewel met 223 kilometer in totaal. Opvallend genoeg is het aantal snelwegkilometers gedaald ten opzichte van 2006. Toen lag er 5204 kilometers aan A-wegen in Nederland, 84 kilometer meer dan nu. In de tussentijd werd wel de A73 in Limburg geopend. Volgens het CBS komt dat, doordat het rijk in 2007 flink wat wegdek overdroeg aan de provincies.
Provinciale wegen
Rijkswaterstaat verklaart dat nader: ,,Deze vermindering wordt veroorzaakt door het afstoten van een aantal N-wegen aan de provincies Limburg en Noord-Brabant. Het gaat specifiek om de wegen N259, N273 en N271. Deze wegen zijn inmiddels in gebruik als lokale randweg of als een parallelweg.'' De wegen werden afgestoten, omdat er een A-weg in de omgeving werd geopend.
De totale lengte van alle provinciale wegen is desondanks ook afgenomen, van 6855 kilometer in 2001 naar 6558 kilometer anno 2012. Zij droegen namelijk weer delen van provinciale wegen over aan gemeenten, omdat delen van de weg binnen de bebouwde kom zijn komen te liggen.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Kijk ik naar de situatie in Leidschendam-Voorburg, dan zie ik dat deze klaarblijkelijk flink afwijkt. Voor zover ik zie, komt er geen meter weg bij (waar op zich niets op tegen is), maar de wegen die er zijn, worden uitermate slecht onderhouden. Asfalt met gaten en klinkers met verzakkingen waar je na een regenbui een baantje in kunt trekken. De beschikbare gelden gaan echter naar bouwplannetjes ter meerdere eer en glorie van enkele wethouders, en dat terwijl hun partij toch de grote aanjager is om half Nederland te asfalteren.
Het artikel roept 3 vragen bij me op:
als een weg verbreedt is van 4 naar 6 of 8 baans met spitsstroken, telt dit dan niet mee?
om hoeveel op- en afritten gaat het en waar zijn de nieuwste technologien op gebied van koude/warmte opslag onder asfalt voor gladheidsbestrijding en energieopwekking toegepast?
hoeveel geluidsschermen zijn erbij gekomen en in hoeveel daarvan zijn zonnecellen geintegreerd?
Kansen op besparing op gladheidsbestrijding en duurzame energieopwekking en ervaring/kennis (ook voor export) opdoen!
Merkwaardig dat er niet gesproken wordt over een efficiënter en duurzamer ruimtegebruik. Nederland ligt al propvol met allerlei soorten wegen. Waarom geen studie naar efficiënt gebruik ? Durf ook oude infrastructuur terug te geven aan de natuur, zoals elders in Europa in krimpgebieden ook gebeurt.