Woningcorporaties hebben de afgelopen jaren forse winsten geboekt, gemiddeld 1500 euro per sociale huurwoning. Dat meldt de Woonbond die huurders oproept de corporaties te bestoken met verzoeken om de huren te verlagen.
Woonbond: 'Corporaties verdienen flink aan huurwoning'
'Elk jaar krijgen huurders een huurverhogingsvoorstel op de mat van hun verhuurder. Wij draaien het dit jaar om', aldus directeur Ronald…
23% winst op huuropbrengst
'Elk jaar krijgen huurders een huurverhogingsvoorstel op de mat van hun verhuurder. Wij draaien het dit jaar om', aldus directeur Ronald Paping. 'Huurders kunnen een oproep tot huurverlaging sturen aan hun verhuurder.' Op de website van de bond kunnen mensen opzoeken hoeveel winst hun verhuurder maakt. De maandhuur van een sociale huurwoning is gemiddeld 535 euro. De corporaties maken volgens de Woonbond gemiddeld 23 procent winst op de huuropbrengst.
Inversteren in woningen
Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) roept de corporaties op het geld te gebruiken 'voor betaalbare en energiezuinige woningen voor de mensen die erop aangewezen zijn', zegt een woordvoerder. 'Investeren en het geld niet op de plank laten liggen.' Ollongren heeft de Tweede Kamer eerder al beloofd in april met een officiële reactie op de cijfers te komen.
Winst is geen doelstelling
Aedes, de vereniging van woningcorporaties, zegt in een reactie dat de komende jaren miljarden moeten worden geïnvesteerd in nieuwe woningen en 'verduurzaming van huizen'. 'Winst is geen doelstelling op zich en wij willen ook best lagere huren', aldus voorzitter Marnix Norder in het Algemeen Dagblad. 'Ik zou willen dat daar ruimte voor was, maar we moeten keuzes maken.' De wens van de Woonbond om de huren in de sociale sector met 10 procent te laten dalen noemt Norder 'niet realistisch'.
WOZ-waarde
Sinds 1 januari betalen verhuurders die meer dan vijftig huurwoningen bezitten een heffing over de WOZ-waarde van hun woningen - voor die datum lag de grens op tien woningen of meer. Als ze investeren in nieuwbouw van goedkope huurwoningen en in omvorming van kantoren, scholen of kerken tot woningen, kan die heffing lager uitpakken. (ANP)
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Winst maken op een sociale huurwoning lijkt me nogal onwaarschijnlijk en zeker geen 23%. Waarop is die berekening van de Woonbond eigenlijk gebaseerd? Wat is nou precies het onderliggende financiële plaatje?
Recent konden we nog in Cobouw lezen dat op iedere te realiseren nieuwe woning in de sociale huursector
E 100.000 moest worden toegelegd via woningbouw in de vrije sector. Hoe zit het nou precies?