De provincie Friesland wil 10 miljoen euro vrijmaken voor veehouders die zwaar zijn getroffen door de muizenplaag en niet meer bij hun bank kunnen aankloppen. Ongeveer 750 boeren zijn getroffen door de knaagdiertjes die de afgelopen winter duizenden hectares grasland hebben kapot gevreten.
Provincie maakt 10 miljoen vrij voor schade muizenplaag
Het geld is vooralsnog een lening, totdat Brussel heeft onderzocht of er geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun.
Lening
De veehouders moeten vaak forse investeringen doen om het grasland weer productief te krijgen en ook moeten ze extra voer bijkopen voor hun vee. Vaak gaat het om tienduizenden euro's per boer. Mogelijk honderden van hen kunnen dat niet betalen en ook niet rekenen op extra krediet van de bank. Om te voorkomen dat die bedrijven failliet gaan, wil de provincie de veehouders een lening tegen gunstige voorwaarden geven tot een maximum van 120.000 euro per boer. Het geld komt pas echt vrij als 'Brussel' heeft bepaald dat het dan niet gaat om ongeoorloofde staatssteun. Het provinciebestuur hoopt eind deze maand op een akkoord.
Graswortels opgegeten
Met de 10 miljoen euro kunnen minimaal 83 en maximaal 400 boeren een lening aanvragen. Daarmee kan op dit moment de ergste nood worden gelenigd, aldus de provincie. Door de warme zomer van vorig jaar en de zachte winter was de muizenpopulatie in Friesland geëxplodeerd. De miljoenen knaagdiertjes groeven gangen en vraten de graswortels op waardoor het gras afstierf. Landbouworganisatie LTO Friesland schatte eerder dat de muizen voor 70 miljoen euro schade hebben aangericht, maar volgens de provincie Friesland is dat bedrag aan de hoge kant. Op dit moment maken taxateurs van het Faunafonds een tweede ronde door de provincie om vast te stellen hoe groot de schade daadwerkelijk is.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Valt dit niet onder bedrijfsrisico? Het is lullig, maar toch...
Het schept wel weer kansen voor andere boeren.
Overigens waarom is dit een provinciale taak?
@Pier Dank voor de poging het te beantwoorden, maar de reden dat er een afspraak is, is mij niet duidelijk.
Als bij mij morgen de kabels worden doorgeknaagd ben ik gewoon failliet. Waarom deze uitzonderlijke opstelling om de zwakke broeders te ondersteunen?
@p: Jij gaat failliet omdat je de regels niet ken. Boeren zijn wat dat netreft een stuk slimmer. Google eens op faunaschade en begrijp waarom zij aanspraak kunnen maken op schadeloosstellingen.
Wat een onzin. Dit soort problemen krijg je gewoon met een volstrekt doorgeschoten industriële landbouw. Ondernemen is ook risico nemen en niet alles afwentelen op mlieu, landschap en de gemeenschap. Bij een ecologisch evenwicht kun je ook een kleine muizenplaag krijgen, maar die lost zich vanzelf op omdat die muizen dat wel worden opgegeten door reigers, vossen of andere diersoorten. Maar ja maakt dat maar eens VVD-ers of die richtingloze socialisten wijs. Die zullen er wel voor kiezen om het milieu verder te verzieken met het subsidiëren van meer landbouwgif.
Jammer van de foto van een bosmuis. Dit is een ware muis met ander gedrag, ander dieet en ander leefgebied dan de schade veroorzakende veldmuis. De veldmuis behoort tot de woelmuizen en kan veel explosiever in aantalsontwikkeling zijn. De opkomst van de plaag was in mei 2014 al zichtbaar maar de situatie van 2004 was men alweer vergeten en men bleef wachten tot het te laat was.
De meest gepamperde beroepsgroep krijgt weer eens een douceurtje. Wanneer gaan de Nederlanders de ogen eens open. Hoop dat Brussel er een streep door zet i.v.m. ongeoorloofde staatssteun.
Misschien zouden de boeren eens zelf wat meer aan de biodiversiteit moeten gaan doen. Bio wat? Met die eenzijdige kruidloze graslanden zonder genoeg natuurstrookjes is het vragen om problemen, er is niet eens of amper een voedselketen aanwezig. Niet vreemd dat je dan plagen krijgt. Handje ophouden voor schade is te makkelijk en pakt het de ware oorzaak van het probleem niet aan.