Hersteloperatie voor natuur op de Veluwe
Gelderland heeft in de afgelopen jaren vijf verschillende herstelprogramma's gemaakt voor de aanpak van de Veluwse natuur.

De natuur op de Veluwe ondergaat in de komende tien tot vijftien jaar een ingrijpende hersteloperatie. De waterkwaliteit van de beken moet verbeteren, historische loofbossen worden uitgebreid, exoten worden aangepakt en heide- en vennengebieden worden weer op orde gebracht. Want het gaat op dit moment niet goed met de Veluwe, het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland, aldus de provincie Gelderland.
Herstelprogramma's
Gelderland heeft in de afgelopen jaren vijf verschillende herstelprogramma's gemaakt voor de aanpak van de Veluwse natuur. De maatregelen die genomen gaan worden hebben niks te maken met stikstofbeleid of beleid voor het landelijk gebied rondom natuurgebieden, zo verzekert de provincie. 'Ook daar zijn maatregelen nodig, maar dat doen we via andere programma's en samen met het Rijk.'
Grondwater
De Veluwe heeft een heel ingewikkeld grondwatersysteem. Onder de Veluwse bodem zit een enorme zoetwaterbel. Bovengronds stromen veel beekjes, waar soorten als de beekprik en de meervleermuis van profiteren. De waterloop in de beken wordt verbeterd, aldus de provincie.
Beperking recreatie
In de Veluwse bossen leven veel bijzondere dieren en planten, die samen unieke ecosystemen vormen. Maar er lopen ook veel wilde zwijnen en edelherten rond. In sommige Veluwse bossen wordt houtoogst verboden om leefgebieden in stand te houden. Er komt ook een netwerk van oude, aftakelende en dode bomen, waarin bijvoorbeeld het vliegend hert kan leven. Rondom vennen worden bomen juist weggehaald, want daar horen ze niet. Dat geeft ruimte aan bijzondere libellensoorten. Recreanten mogen straks niet meer overal in de kwetsbare vennen- en stuifzandgebieden komen. De provincie wil vooral recreatie aan de randen van het natuurgebied.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.