Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Kiezer wil dat opwekken groene energie wordt verplicht

Van de kiezers vindt 69 procent dat Nederland en andere EU-landen verplicht moeten worden om meer groene stroom op te wekken. Zeventig procent dat die verplichting ook moet geleden voor het besparen van energie. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Greenpeace, dat zondag is gepubliceerd.

21 september 2014

Zeven op de tien kiezers vinden dat Nederland en andere EU-landen verplicht moeten worden om meer groene stroom op te wekken en energie te besparen. Ook vinden kiezers van de zes grootste politieke partijen dat er meer geld geïnvesteerd moet worden in duurzame energie zoals zon, wind en planten(resten).

Gemeentelijk beleid Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Greenpeace, dat zondag is gepubliceerd.

TNS NIPO ondervroeg voor dit onderzoek 1086 kiezers van VVD, PvdA, PVV, CDA, SP en D66. Veel gemeenten stimuleren het opwekken van groene energie of voeren daarop actief beleid. Dat blijkt onder meer uit een analyse van Binnenlands Bestuur van de nieuwe coalitieakkoorden van de tien grootste steden. Maar ook kleinere gemeenten hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan.


Import gas

Greenpeace liet het onderzoek doen in aanloop naar de People's Climate March die zondag wereldwijd plaatsvindt. Volgens de milieuorganisatie zijn er alternatieven, zoals groene energie, voor de import van Russisch gas, zonder dat gas uit andere landen geïmporteerd hoeft te worden.


Windenergie

Meer investeringen in onder meer zonne- en windenergie zijn gewenst door 90 procent van de D66-stemmers, 82 procent van de PvdA-kiezers en 81 procent van de mensen die op het CDA stemmen. Van de SP, VVD en PVV-kiezers vindt respectievelijk 79, 71 en 68 procent dat er meer geld moet naar deze groene energievormen. Van het totale aantal ondervraagden vindt 45 procent dat we minder energie moeten gebruiken.

Schone stroom

Het zou volgens 69 procent een (tamelijk) goede zaak zijn als EU-lidstaten ertoe verplicht zouden worden voor de lange termijn schone stroom op te wekken, aldus TNS NIPO. Dat Europese landen verplicht zouden worden om ernergie te besparen vindt 70 procent een goede zaak.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ivo
Zou de vraag zijn: wilt u Nederland verplicht naar groene energie in de wetenschap dat u dit straks 100 euro per maand netto kost?

Ik denk het niet. Greenpeace is niet van de eerlijke vraagstelling.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
@Ivo: of zou de vraag moeten zijn; bent u bereid om een vermogensafhankelijke bijdrage te betalen wanneer u hiermee de bewoonbaarheid van de aarde kunt verlengen: JA!

En laat dat eerlijk zijn maar gewoon even achterwege...iedereen verkondigt naarmate deze de pet op heeft.
JHC van der Veer
Er zijn meer dan 140 actiegroepen die ageren tegen plannen van bestuurders op alle politieke niveaus om windparken op land te realiseren. Horizonvervuiling, geluidsoverlast en noodzakelijke exorbitante overheidssubsidie zijn bekende argumenten tegen windenergie. Door in de vraagstelling windenergie te koppelen aan zonneenergie wordt de tegenstand tegen windenergie gemaskeerd. Daarmee is de uitkomst van de enquete volslagen waardeloos.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Persoonlijk heb ik het "10 jaar-teruggegooid"-gevoel wanneer ik de steenkolencentrales zie, de matige vooruitgang in milieuvriendelijke oplossingen en dan schaam ik me toch een beetje als Nederlander, als wellicht naïef opportunist. Onze toekomst en die van onze kinderen is direct gekoppeld aan korte termijn-gewin van enkelen, van politiek netwerken en buitenlands-"we blijven vrienden"-beleid. We laten het tropisch regenwoud, wat aan de oorsprong maar ook aan de toekomst staat van ons lijfsbehoud, de zee leegroven, de natuur steeds meer inkrimpen, overijverige lustbeluste jagers everzwijnen afschieten en waarvoor!??! VOOR GEWIN! We vernielen en vernietigen, hebben nauwelijks oog voor wat rondom ons plaatsvindt. De volgende stap is de ruimte in, niet omdat we dat kunnen, maar omdat we straks wel moeten simpelweg omdat we overal waar we komen niet het besef van waarde voor leven hebben! Waarom niet overheidswege bouwen waarin groen gewoon als uitgangspunt geldt, waarom niet produceren waarin groen verplicht wordt, waarom niet de vleesproductie reduceren en meer "menselijk" maken; het is gezonder. Waarom de mensheid geen spiegel voorhouden. Er is genoeg geld in de wereld om iedereen voldoende voeding te geven, vrede en veiligheid te creëren, er is echter een markt voor menselijk/dierlijk leed gevoed door GEWIN. Wat zou het mooi zijn als een aantal mensen eens gewoon genoeg zou hebben... Als gezegd, wat naïef en opportuun...ik heb hele mooie dromen...
Groene Thuis
Misschien moet eerst het bedrog met de aan- en verkoop van groene energie certificaten maar eens rechtgezet worden. Het kan toch niet zijn dat een energieleverancier een groene stroom certificaat krijgt voor energie dat uit fossiele brandstoffen voortkomt maar waarvoor in Noorwegen een groene stroom certificaat is gekocht. Je moet er hier maar meer over lezen: https://www.groenethuis.nl/tips-advies/schijn-groene-stroom/
Advertentie