Kiezer wil dat opwekken groene energie wordt verplicht
Van de kiezers vindt 69 procent dat Nederland en andere EU-landen verplicht moeten worden om meer groene stroom op te wekken. Zeventig procent dat die verplichting ook moet geleden voor het besparen van energie. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Greenpeace, dat zondag is gepubliceerd.
Zeven op de tien kiezers vinden dat Nederland en andere EU-landen verplicht moeten worden om meer groene stroom op te wekken en energie te besparen. Ook vinden kiezers van de zes grootste politieke partijen dat er meer geld geïnvesteerd moet worden in duurzame energie zoals zon, wind en planten(resten).
TNS NIPO ondervroeg voor dit onderzoek 1086 kiezers van VVD, PvdA, PVV, CDA, SP en D66. Veel gemeenten stimuleren het opwekken van groene energie of voeren daarop actief beleid. Dat blijkt onder meer uit een analyse van Binnenlands Bestuur van de nieuwe coalitieakkoorden van de tien grootste steden. Maar ook kleinere gemeenten hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan.
Import gas
Greenpeace liet het onderzoek doen in aanloop naar de People's Climate March die zondag wereldwijd plaatsvindt. Volgens de milieuorganisatie zijn er alternatieven, zoals groene energie, voor de import van Russisch gas, zonder dat gas uit andere landen geïmporteerd hoeft te worden.
Windenergie
Meer investeringen in onder meer zonne- en windenergie zijn gewenst door 90 procent van de D66-stemmers, 82 procent van de PvdA-kiezers en 81 procent van de mensen die op het CDA stemmen. Van de SP, VVD en PVV-kiezers vindt respectievelijk 79, 71 en 68 procent dat er meer geld moet naar deze groene energievormen. Van het totale aantal ondervraagden vindt 45 procent dat we minder energie moeten gebruiken.
Schone stroom
Het zou volgens 69 procent een (tamelijk) goede zaak zijn als EU-lidstaten ertoe verplicht zouden worden voor de lange termijn schone stroom op te wekken, aldus TNS NIPO. Dat Europese landen verplicht zouden worden om ernergie te besparen vindt 70 procent een goede zaak.
Ik denk het niet. Greenpeace is niet van de eerlijke vraagstelling.