Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Megastal met 18.000 varkens mag in Meierijstad

De gemeenteraad van Meierijstad, waar Nijnsel deel van uitmaakt, besloot donderdagavond toestemming te geven voor de bouw. Tegenstanders hadden daar massaal protest tegen gevoerd.

14 juli 2017

Een boer in het Brabantse Nijnsel mag een stal bouwen waar bijna 18.000 varkens in passen. De gemeenteraad van Meierijstad, waar Nijnsel deel van uitmaakt, besloot donderdagavond toestemming te geven voor de bouw. Tegenstanders hadden daar massaal protest tegen gevoerd.

Plan niet in strijd met regels
Een dierenrechtenorganisatie verzamelde 15.000 handtekeningen tegen de bouw van de megastal. Ook kreeg de gemeente 18.000 bloemenzaadjes; de actievoerders zien liever een bloemenzee dan zoveel varkens. Maar het college van burgemeester en wethouders oordeelde eerder al dat het plan niet in strijd is met de regels. De stal voldoet bovendien aan ‘de meest recente normen op het gebied van duurzaamheid’ en zou geen onaanvaardbare gezondheidsrisico’s opleveren.

Gang naar de rechter
De raad was verdeeld, maar uiteindelijk besloot de meerderheid dat de stal er mag komen. Tegenstanders, die stank en gezondheidsrisico's vrezen, beraden zich op een gang naar de rechter. Volgens CBS-cijfers van vorig jaar telde een gemiddeld varkensbedrijf in Nederland op dat moment zo’n 2800 dieren. De stal in Nijnsel voor 17.680 wordt dus zes keer zo groot. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie