De Utrechtse gemeenteraad heeft 24 november besloten voortaan in principe te kiezen voor het opstellen van beheersverordeningen en alleen waar het niet anders kan een bestemmingsplan op te stellen. CDA-raadslid Sander van Waveren nam het initiatief voor dit besluit.
Utrecht kiest structureel voor beheersverordening
De gemeente Utrecht wil uitsluitend nog bestemmingsplannen hanteren wanneer dat niet anders kan. Andere planologische zaken worden geregeld…
Eenvoudiger
'Een beheersverordening is eenvoudiger op te stellen, scheelt overbodige inspraak en past prima in de vele wijken die de afgelopen decennia in Utrecht nieuw gebouwd zijn en waar weinig nieuwe ontwikkelingen verwacht worden,' stelt Van Waveren.
Amendement
In de gemeenteraad lag een voorstel van het college om een beperkt aantal bestemmingsplannen die voor 2103 herzien moesten worden te vervangen door beheersverordeningen. Het CDA vond dat niet ambitieus genoeg en kwam met een amendement om de beheersverordening het leidende ruimtelijke instrument in de gemeente te maken. De voltallige gemeenteraad schaarde zich uiteindelijk achter het voorstel.
Geen bezwaar
De beheersverordening is een instrument dat sinds 2008 onder de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) kan worden ingezet in plaats van een bestemmingsplan in gebieden waar geen grote ruimtelijke ontwikkelingen worden verwacht. De verordening legt de huidige (planologische) situatie vast en staat daarom ook niet open voor zienswijzen of bezwaar.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Een wijs besluit. Bedenk dat het grootste deel van Nederland gebouwd is op basis van vrijstellingen van vigerende bestemmingsplannen. Dit spaart veel bureaucratie en kosten.
Een simpel beeldkwaliteitsplan (te gebruiken voor meerdere gebieden) kan een inspiratiebron zijn voor aan- en opbouwen.
Wie in planologische zin iets wil veranderen dient daarvoor een omgevingsvergunning in. Daar hoort een ruimtelijke onderbouwing bij waarin de plannen worden toegelicht.
Gemeentes stellen structuurvisies op met daarin het ruimtelijk beleid op hoofdlijnen. Je kunt je afvragen of al die gedetailleerde bestemmingsplannen niet volstrekt overbodig zijn. De beheersverordening is simpel, goedkoop en doelmatig.
Goed om nog even te vermelden dat de beheersverordening dient te worden opgesteld op basis van de planologische situatie en dat er ook een toetsperiode is ingelast voor een ontwerp-beheersverordening, zodat de rechten van de belanghebbenden voldoende zijn geborgd.