Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Gemeenten kennen taken dierenwelzijn niet'

Dat stelt de Dierenbescherming. Voor de nieuw te vormen colleges presenteert de belangenorganisatie een kant- en klare nota dierenwelzijn.

02 april 2014

Voor dierenwelzijn is in gemeenten nauwelijks aandacht. Gemeenten kennen hun wettelijke taken op dat beleidsterrein niet en in verreweg de meeste gemeenten is het onderwerp in geen enkele bestuurlijke portefeuille ondergebracht. Dat stelt de Dierenbescherming. Voor de nieuw te vormen colleges presenteert de belangenorganisatie een kant- en klare nota dierenwelzijn.

Nooit aandacht gehad voor dierenwelzijn

Is het dan zo slecht gesteld met dierenwelzijn in gemeenten? Ja, zegt Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming. ‘Deels doordat gemeenten hun wettelijke taken niet kennen en deels door onwetendheid over het dierenwelzijn in hun eigen gemeente. En daarbij steek ik gelijk de hand in eigen boezen: In mijn tijd als wethouder in Alphen aan den Rijn en burgemeester van Breukelen heb ik nooit aandacht gehad voor dierenwelzijn. Ik was me er niet van bewust welke issues er speelden op dat terrein.’

Noodopvang is wettelijke taak

Het grootste knelpunt is volgens Dales de noodopvang van dieren, een wettelijke taak voor gemeenten. Dieren vallen onder de verloren en gevonden voorwerpen, waarvoor gemeenten verantwoordelijk zijn. ‘Zoals een gevonden portemonnee veertien dagen moet worden bewaard, moeten ook gevonden dieren door de gemeente worden opgevangen. Zij besteden dat uit aan asiels of de Dierenbescherming, maar vaak met veel gesteggel over de kosten.’ De Dierenbescherming hoopt samen met de VNG te kunnen komen tot een normbedrag van twee euro per jaar per inwoner. Dales: ‘Dan hoeven we daar niet steeds over te onderhandelen.’

Dieren in een rampenplan

Op veel terreinen hebben gemeente te maken met dierenwelzijn. Zo noemt Dales een draaiboek voor de opvang van dieren in een rampenplan. ‘Als je een wijk ontruimt, wat doe je dan met de dieren die achterblijven?’ Ook in het evenementenbeleid komt dierenwelzijn aan de orde, vooral als het gaat om circussen met wilde dieren. Gemeenten kunnen op grond van dierenwelzijn een circus niet weigeren – diverse gemeenten probeerden dat tevergeefs -, maar ze kunnen wel voorkeursbeleid voeren voor circussen zonder dieren, aldus de Dierenbescherming.

Ganzen in een woonwijk

Tot slot noemt Dales de overlast van in het wild levende dieren in de gemeente. Zelf kreeg hij in Breukelen te maken met ganzen in een woonwijk. Het leidde tot protesten tussen mensen die daar overlast en gevaar in zien en liefhebbers van natuur in de stad. Zonder nota en wethouder dierenwelzijn wordt je als gemeente door dit soort incidenten overvallen, stelt Dales. Daarom kunnen alle gemeenten de komende tijd de Nota  aanbevelingen dierenwelzijn ontvangen van de Dierenbescherming. Het is een kant- en klare nota, zegt Dales, waar gemeenten bij wijze van spreken alleen nog hun gemeentenaam hoeven in te vullen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker / zelfstandig veiligheidsadviseur
He, he, eindelijk dat hier aandacht aan gegeven wordt. Ik heb dit probleem t.a.v. dierenwelzijn al eens eerder aangekaart bij de Partij van de Dieren, doch NOOIT meer iets op teruggehoord. Ook ambtenaren bij gemeenten bijv. belast met de herziening van bestemmingsplannen, trekken zich geen ZIER aan van dierenwelzijn, laat staan dat ze hierin gecorrigeerd worden door B&W en de respectievelijke Gemeenteraden. AKTIE, AKTIE, AKTIE !
Anneke Duit
Er zijn gelukkig gemeentes die hier wel aandacht aan besteden. Onlangs heeft de gemeenteraad van de gemeente Pekela de nota dierenwelzijn vastgesteld. Ook is er in Pekela een pilot gestart over de samenhang tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling.
Sjoerd Visser
Volgens mij zijn dat gemeenten waar het ook niet zo goed gesteld is met het welzijn van mensen. Die zijn meer bezig met geld vergaren op elk mogelijke manier dan met het daadwerkelijke leven van mens en dier.
Advertentie